Afrikaanse “Dagelijkse kost” in Museum M., 9 mei 2019

In het kader van het programma ‘Strijd tegen Ondervoeding’ maakte de Stichting vorig jaar enkele schitterende kortfilmpjes: “Plat du Jour”, een Beninse versie van Dagelijkse Kost van de bekende TV-kok Jeroen Meus. De voedingsexperts van SHV gebruiken deze in de Beninse dorpen en scholen.

Op het lanceringsevent in Museum M leerden de aanwezigen dat de bekommernis voor gezond en lekker eten een universeel probleem is. De aula zat afgeladen vol, meer dan 150 genodigden en geïnteresseerden kwamen kijken naar de kookfilmpjes en volgden met interesse de gesprekjes met de panelleden.
Leuvens burgemeester Ridouani werkte mee aan een exclusief filmpje waarin hijzelf met Beninse ingrediënten een Dagelijkse Kost mocht koken. In première keken we samen met hem naar de “Plat du jour – Koken met Mo”. Tussen de korte filmvertoningen nam Lea Van Hoeymissen, oud- VRT journaliste, interviews af, o.a. met Schepen Mondiaal Beleid Lies Corneillie, die de succesvolle samenwerking van het “bananenproject” tussen Stad Leuven en SHV toelichtte.
Het enthousiasme van Beninse Justine Kakpo was aanstekelijk; evenwichtige voeding is ook in de arme regio’s van Benin mogelijk mits een efficiënte sensibilisering en opleidingen, iets wat SHV in de ontwikkelingsprojecten aanbiedt. – hier op de foto met voorzitter ererector Marc Vervenne en een vertegenwoordiger van de Beninse ambassade.

De avond werd afgesloten met een korte film over de Beninse Djamila, een jonge geëngageerde sociaal assistente die verantwoordelijk is voor de ondervoede kinderen in de afdeling pediatrie van het ziekenhuis van Boko.
Een straffe en inspirerende dame!

De makers van de filmpjes werden in de bloemen gezet en kregen een daverend applaus; oud-journaliste Ann Mulders, die de regie op zich had genomen, en Evi Deceur, cameraman-regisseur bij De Chinezen. Ons team van vrijwilligers waren alweer talrijk aanwezig, zowel tijdens de voorbereidingen als op het event zelf. Hun inzet is telkens opnieuw belangrijk voor het vlotte verloop van onze eventen. Oprechte dank voor hun engagement
Hun professionalisme en onuitputtelijke energie tijdens de opnames in Benin waren hartverwarmend. Een speciaal woord van dank aan Ann. Tijdens een mooie zomeravond lanceerde ze het concept, enkele maanden later, nadat de financiering gevonden was, bereidde ze alles nauwgezet voor en zorgde ook voor de montage; dit alles op vrijwillige basis.
Vive la collaboration – Vive madame Ann !!
Tijdens de receptie werd een hapje en een drankje aangeboden – ook voor de vele studenten die ooit stage deden in Benin was het aangename avond en er werden veel herinneringen opgehaald. Tijdens de receptie werd aan iedereen een overheerlijke mango aangeboden, vers geïmporteerd vanuit Benin. – meegebracht door de delegatie die net terugwas van een werkbezoek.

 

Jan Maryssael