Gevarieerde voeding voor de gezonde ontwikkeling van een kind

In de 21ste eeuw is er nog steeds ondervoeding in de wereld, ook in Benin. Het is voor de lokale bevolking moeilijk om elke dag drie maaltijden te hebben. De eenzijdige en niet-gevarieerde voeding is nadelig voor de gezondheid. Vooral kinderen lopen risico in hun verstandelijke en fysieke ontwikkeling.

Dokter Anatole Akoyie, pediater en hoofdarts van het Hôpital St Jean de Dieu in Boko, ziet de gevolgen van ondervoeding op kinderen tijdens zijn consultaties. Bij een ziek patiëntje vraagt hij de ouders steeds wat het te eten krijgt. Dat is dikwijls heel eenzijdig. Meestal eet men elke dag  ‘pate’ (geplette yamwortel) met wat saus van tomaten en pepers. Dit papje heeft amper nutritieve waarde. Vlees, vis of eieren komen uit geldgebrek niet aan bod en groenten zijn hen onbekend.

Dokter Anatole zette daarom het programma “Projet Malnutrition” op om deze kinderen te helpen. Hiervoor kon de Stichting rekenen op een bijdrage van 5 000 euro van de Provincie West-Vlaanderen.

201512_Malnutrition_01

Het project richt zich op acties in het ziekenhuis alsook op het terrein. Ouders van zieke kinderen in het ziekenhuis krijgen voedingstips. De familie gaat steeds mee naar het ziekenhuis en zorgt daar voor het eten van de zieke, zo zet men deze tips al meteen om in praktijk. Yacouba Umarou Djèmilatu, sociaal assistente van het ziekenhuis van Boko, geeft elke maand culinaire demonstraties. Moeders van zieke kinderen maken in de keuken van de ‘gardes malades’ het recept na. De menu’s zijn met plaatselijke seizoensingrediënten, zoals spaghetti met tomaten en gerookte vis, een paté van rijst met pindasaus of met moringapoeder verrijkte bouillon. Soms blijven ze tot een maand in het ziekenhuis bij hun kind. Dit geeft hen de kans om demonstraties bij te wonen. Bij het ontslag uit het ziekenhuis krijgt de moeder extra informatie zoals alternatieven voor ingrediënten. Daarna melden moeder en kind zich wekelijks, later tweewekelijks en uiteindelijk maandelijks aan op de dienst pediatrie.  Als de moeder dit verzuimt, spoort de verpleegster ter plaatse de moeder aan om naar consultatie te gaan met het kind. Zo niet dreigt er uitsluiting van verzorging. Gezinnen die wel op de afspraak komen, worden in hun dorp bezocht en aangemoedigd om de gegeven raad in praktijk om te zetten.

Voor het ‘Projet Malnutrition’ spoort men in de dorpen zelf naar ondervoede kinderen. De komst van het opsporingsteam wordt aangekondigd door een ‘roeper’. De kinderen melden zich aan en worden gewogen en gemeten door de sociaal assistente en de ‘relais communautaires’, hij verwijst in het dorp zorgbehoevenden door naar het ziekenhuis. In één dorp werden er zo op 24 kinderen 2 gevallen van ondervoeding ontdekt, in een ander dorp 5 kinderen op de 86.  Alle dorpen in de wijde omgeving van het ziekenhuis worden bezocht. De ondervoede kinderen worden gevraagd om naar het ziekenhuis te komen, een therapie met medicatie en krachtige voeding brengt hen dan weer op gewicht. De moeder krijgt les in het klaarmaken van gevarieerde voeding met hoge voedingswaarde zoals sojakaas, geitenyoghurt aangevuld met morengapoeder:  gedroogde en fijngestampte bladeren van de morengaboom.

201512_Malnutrition_02

Dit malnutritieproject, gesteund door de Provincie West-Vlaanderen, past perfect in de geïntegreerde hulp die de Stichting Hubi & Vinciane aan de bevolking rond Parakou  wil bieden.

Naast het opsporen en remediëren van ondervoeding heeft het project ook aandacht voor preventie. Op het terrein van het hospitaal van Papané wordt binnenkort gestart met een moestuin. Deze dient als modeltuin voor de gardes-malades en zorgt tegelijkertijd voor verse groente voor verkoop in de refter. Ook de schooltuintjes, zoals dat in de basisschool van Kassouala, zorgen actief voor  een kennismaking met groenten en hoe men ze teelt. De kinderen nemen deze kennis mee naar huis en leren hun ouders de technieken. Later zullen ze zelf hun groenten verbouwen.

Muriel Verbiest-Billiau