Stad Leuven investeert in projecten met ontwikkelingskansen voor vrouwen

De stad Leuven gaat in de toekomst samenwerken met de organisaties Congodorpen, Stichting Hubi & Vinciane en Vredeseilanden (Rikolto). De samenwerkingen zijn het gevolg van een nieuw toelagereglement binnen de Noord-Zuidwerking van de stad Leuven. Op deze manier wil het stadsbestuur bijdragen aan meer internationale rechtvaardigheid en gelijkheid, vanuit een internationale solidariteit en verbondenheid met de rest van de wereld.

Schepen Denise Vandevoort legt uit:  “In maart keurde de Leuvense gemeenteraad het nieuwe reglement voor projecttoelagen Noord-Zuid goed. Nu gaan we voor het eerst een selectie van projecten van Leuvense Noord-Zuidactoren meer uitgebreid ondersteunen, en wel voor 57.200 euro. Bijzonder hieraan is dat we van de partners verwachten dat ze aan elk project in het Zuiden een educatief Leuvens luik koppelen. Ze moeten hun Zuidprojecten in Leuven zichtbaar maken zodat onze inwoners meer inzicht krijgen in de huidige wereldsituatie en mondialisering.”

“De Zuidprojecten steunen we om bij te dragen aan meer internationale rechtvaardigheid. Helaas ligt ongelijkheid nog steeds aan de basis van heel wat armoede en onrecht. Binnen de nieuwe samenwerkingen schenken we bewust speciale aandacht aan het werken aan gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen. Vrouwen en meisjes moeten in staat gesteld worden om zeggenschap te hebben over hun situatie. Gendergelijkheid is niet voor niks een van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.”

Drie samenwerkingsprojecten

“Onlangs maakte het college de keuze voor Congodorpen, Stichting Hubi & Vinciane en Vredeseilanden (Rikolto). Concreet gaat het om een alfabetiseringsproject in Congo, een bananenproject in Benin, en een project rond duurzame, veilige groenten in Vietnam. Hun projecten werden tijdens de selectieprocedure het sterkst bevonden,” aldus Denise Vandevoort. “De partners, met wie we samenwerkingsovereenkomsten afsluiten, krijgen een ondersteuning voor de duur van minstens een jaar. In 2018 en 2019 kunnen ze telkens een jaar verlenging vragen. Een jaar is immers kort om heel grote voortgang te maken, zeker voor Zuidprojecten. Op drie jaar tijd komt de financiële ondersteuning neer op een te besteden totaalbedrag van 171.600 euro, waarvan minstens 128.700 euro (75%) in het Zuiden besteed moet worden. De educatieve luiken in Leuven mogen op drie jaar ten hoogste 42.900 euro (25%) kosten.”

Bananenproject van Stichting Hubi & Vinciane
Sinds 35 jaar is Stichting Hubi & Vinciane actief in Benin; aanvankelijk door steun aan twee ziekenhuizen in Borgou, vanaf 2000 werd dat aangevuld met een activiteiten in scholen en opleidingen voor geïntegreerde landbouw en ondernemerschap. Vandaag is Stichting Hubi & Vinciane een belangrijke partner voor de streekontwikkelingsprojecten van de regio. Het bananenproject van Stichting Hubi & Vinciane past in het vernieuwde programma Ondervoeding. Samen met de lokale partners komt er een demonstratiesite, zullen bananenplantages worden opgericht in ziekenhuizen en lagere scholen, en krijgen minimum 150 vrouwen een opleiding om bananenplanten te kweken. Doelstellingen zijn het verbeteren van de voedselzekerheid, door aanbod evenwichtigere voeding en de financiële autonomie voor vrouwen, die behalve de kweek van bananenplanten ook aanleren hoe ze afgeleide producten kunnen maken (chips en meel). Centraal staan het engagement van alle betrokken partijen en de opbouw van partnerschap. De Stichting spant zich in om te ‘leren doen’ en ‘al doende te leren’, en aldus samen met het Beninse volk een droom te realiseren.”

Ervaringen delen tussen Noord en Zuid is een leidraad doorheen de projecten, ook met Belgische jongeren die stages doen in Benin en die de stichting in Leuven zal uitnodigen voor informatiesessies over bananen.