Dankzij Uitgeverij Plantyn: ongeveer 45.000 schoolboeken voor scholen in Borgou

Uitgeverij Plantyn

Dankzij een zeer gulle gift van Uitgeverij Plantyn kon onze Stichting alle openbare basis- en secundaire scholen van het departement Borgou nieuwe schoolboeken schenken.

Meer dan 18.000 schoolboeken voor de kleuter- en lagere scholen in Borgou

Borgou, een van de twaalf departementen van Benin, ligt in het noorden van het land en telt acht gemeenten, namelijk Tchaourou, Parakou, N’Dali, Bembèrèkè, Pèrèrè, Sinendé, Nikki en Kalalé. Dat departement telt 1060 kleuter- en lagere scholen. Om die scholen op het vlak van didactisch materiaal te ondersteunen, stelt de Stichting meer dan 18.000 schoolboeken ter beschikking. Het gaat dan onder meer over Frans lezen en schrijven, wiskunde, aardrijkskunde en algemene cultuur. Op 14 april 2022 namen de inspecteurs van het basisonderwijs, de verantwoordelijken van de pedagogische regio’s, de boeken in ontvangst. Het materiaal betekent voor hen een grote steun en hulp. Zij waren dan ook heel gelukkig met de schenking.

Reactie van Sadou Mamadou Cochoni, hoofd van de pedagogische regio Tchaourou

“We zijn erg blij met de boeken en de wereldkaarten. Als de kinderen in Benin, vooral op het platteland, problemen hebben met de Franse taal, komt dat omdat ze geen boeken hebben om te lezen. Deze boeken zullen de leerlingen helpen om te leren lezen en schrijven.

Reactie van Augustin Monra, hoofd van de pedagogische regio Bembèrèkè-Sinendé

“Als je als Stichting zo’n grote hoeveelheid boeken schenkt om het Beninse onderwijssysteem te steunen, kun je de leraren alleen maar gelukkig maken. Wij bidden en zeggen dank aan de Stichting. De kinderen die van deze boeken zullen genieten, zullen u heel dankbaar zijn”.

Ook boeken ook voor de secundaire scholen

Ook de secundaire scholen ontvingen boeken. Voor hen waren er ongeveer 29 000 boeken te verdelen. Van de ongeveer honderd middelbare scholen in Borgou ontving elke school minstens 200 boeken voor onder meer Engels, Frans, natuurkunde-chemie, biologie-geologie en wiskunde.

Inoussa Suanon, hoofd van het departementaal directiesecretariaat secundair onderwijs in Borgou, was heel blij verrast met de indrukwekkende schenking. Hij bevestigde dat de boeken zeer nuttig zijn voor de leerlingen en de leraren.

“Het is waar dat deze boeken niet gebaseerd zijn op de Beninse leerprogramma’s, maar we hebben ze doorgenomen en ze betekenen een belangrijke aanvulling voor het leerproces en de evaluaties. We zijn blij en danken de Stichting Hubi & Vinciane en de Uitgeverij Plantyn die ons ook in 2021 al met lesmateriaal steunde”.

Enkele foto’s van directies die hun partij boeken in ontvangst nemen