Fotodagboek – Werkbezoek van Prof. Rony Swennen en Prof. Seppe Deckers

Einde augustus brachten Prof. Dr. Ir. Rony Swennen – wereldvermaard specialist in bananenteelt – en Prof. Em. Dr. Ir. Seppe Deckers – bodemkundige met een jarenlange Afrika-ervaring en lid van de Raad van Bestuur van de Stichting – een werkbezoek aan de landbouwprojecten van de Stichting H&V in Benin.

Zij waren zeer enthousiast over de eerste resultaten van het project “PCF1B” (Pour Chaque Femme un Bananier), dat einde 2017 werd opgestart met subsidies van de Stad Leuven.

Het project heeft als doelstelling om de bananenteelt in de dorpen rond Parakou te introduceren bij vrouwen. Omwille van de rijkdom aan mineralen in bananen kan het eten van bananen een belangrijke bijdrage leveren aan de bestrijding van kwalitatieve ondervoeding bij kinderen in deze regio. Bananen hebben veel water nodig en verdragen ook veel mest. Daarom wordt er gekozen om de bananen te planten vlakbij de huizen en latrines, zodat er optimaal gebruik gemaakt wordt van huishoudelijk afvalwater en organische meststoffen.

In het noordelijk deel van Benin is bananenteelt nog niet weid verspreid, omwille van het langere droog seizoen. In ons project kiezen we voor meer droogte-resistente bananenvariëteiten. In een eerste fase werden 500 planten verspreid bij 200 gezinnen. De eerste bananen zullen vanaf de maand december geoogst worden.

Rony Swennen en Seppe Deckers met het team van SHV
aan de bananenplantage in de Ferme de Sokounon.

Voorbeeld van aanplanting bananen vlakbij woning Beninse vrouw.

Bananenplanten moeten goed beschermd worden tegen dieren

De professoren bekeken ook samen met de broeders van Ferme de Sokounon de moderne bijenkorven die werden aangekocht, type Kenyan Top-bar.


Dankzij de positieve evaluatie van het bananenproject door de professoren Rony Swennen en Seppe Deckers, heeft de Stichting H&V het projectplan voor de introductie van bananen in de regio van Parakou bijgestuurd voor het tweede werkjaar.

Doelstelling is om in de periode februari – april 2019 in totaal 8.000 bananenplanten te verspreiden bij 2.700 gezinnen. Hiervoor zal het projectteam versterkt worden met twee lokale stagiaires, die de begeleiding van de vrouwen in de dorpen op zich zullen nemen.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de voortgezette financiële steun van de Stad Leuven in 2019!