Het duo-legaat is een interessante formule…

Bij de uitvoering van een testament verdwijnt er een flinke hap in de zakken van de fiscus. In sommige gevallen krijgt tot 65% van de erfenis een andere bestemming.

Misschien wil u het liever anders? Dan kan! De wet voorziet in de mogelijkheid van een duo-legaat. Hiermee kunt u een deel van uw vermogen aan de Stichting Hubi & Vinciane geven en tegelijk uw eigen erfgenamen bevoordelen.

Wat is een duo-legaat?

Het duo-legaat is een testament waarin u stelt dat persoon x (zus, neef, kennis enz.) een legaat ontvangt, vrij van successierechten, op voorwaarde dat de Stichting Hubi & Vinciane (het goede doel dat ook een deel ontvangt) de last tot betaling van het successierecht overneemt. 

Drie voorwaarden

Een duo-legaat moet aan drie voorwaarden voldoen:

  • u stelt een testament op
  • u geeft een legaat ten voordele van één of meerdere personen
  • u geeft een tweede legaat aan de Stichting Hubi & Vinciane, die verplicht is de successierechten op het eerste legaat te betalen. Het eerste legaat is dus vrij van successierechten.

Het voordeel van het duo-legaat ligt in het verschil van successierechten die een privé-persoon (tot 65%) tegenover een vzw (8,8%) betaalt. Hoe hoog de successierechten oplopen, hangt af van het bedrag van de erfenis en van de aard van familieverwantschap.