Huwelijksgebruiken in Benin

In tegenstelling tot het westerse systeem is het huwelijk in Benin niet alleen de zaak van twee personen die willen trouwen, maar de vereniging van twee gezinnen die beslissen over het leven als koppel voor hun kinderen.

Om hun zonen zo gelukkig mogelijk te maken, denken de ouders dat ze alles in het leven van de toekomstige echtgenoot zoveel mogelijk moeten regelen. Zo geven zij een bruidsschat aan de familie van de bruid als teken dat ze zich aan de voorgeschreven gebruiken houden.

Die bruidsschat bestaat meestal uit geld en huishoudelijke artikelen. Alle leden van de familie van de bruidegom leggen er voor samen. De onderdelen van de bruidsschat worden op voorhand bepaald en vastgelegd door de familie van de toekomstige echtgenote. De bruidsschat, zoals je op de foto kunt zien, kost een fortuin. Zodra ze overhandigd is, kan het paar gaan samenwonen.

Met de colanoten in de bruidsschat smeekt men de zegen van de voorouders over het paar af. Zij staan symbool voor de verloving. De noten worden gedeeld met alle leden van de familie van de toekomstige echtgenote. Het zout dat deel uitmaakt van de bruidsschat, is het symbool van de smaak. Met het zout wordt aan God gevraagd om een goede smaak te geven aan het leven van het jonge paar. Het geld dat bij de bruidsschat hoort, is geen vast bedrag. Het varieert naargelang de middelen van de toekomstige echtgenoot. Het betekent dat de toekomstige echtgenoot heel zijn fortuin schenkt uit liefde voor zijn toekomstige vrouw. Meestal varieert dit bedrag tussen 20 en 1600 euro. Hiermee kan de toekomstige echtgenote zelf de dingen kopen die in de bruidsschat zouden ontbreken. Als al deze formaliteiten zijn vervuld, volgt het religieus huwelijk.

Afhankelijk van het geloof van het toekomstige paar (christen of moslim), variëren de ceremonies. Op de foto zien we een moslimkoppel dat de geloften uitwisselt in de moskee in aanwezigheid van de twee families. Na deze uitwisseling geeft de celebrant nog enkele adviezen voordat hij de laatste zegen geeft en hen officieel tot man en vrouw verklaart. Deze ceremonie wordt afgesloten met allerlei festiviteiten en dansen.

Om de harten te verblijden wordt het pasgetrouwde koppel verwelkomd met de traditionele dans die algemeen bekend staat als de téké. Lang leve het traditionele huwelijk en lang leve de waardering van onze gebruiken en zeden.