Ik heet OROU-GUIDOU Aïda, ik ben een pediater van 32 jaar.

Na m’n baccalaureaat ben ik geneeskunde gaan studeren aan de universiteit van Abomey-Calavi.

Na elf jaar studie behaalde ik mijn diploma van arts, specialisatie pediatrie.
M’n eerste job als pediater was in een privekliniek waar ik tien maanden heb gewerkt.

In 2016 kreeg ik de kans om aan de slag te gaan in het zonehospitaal van Boko. Mijn werkterrein zijn de pasgeborenen en zieke kinderen.

Ik werk 7 uur per dag in het ziekenhuis. Als ik aankom zorg ik dat ik enkele minuutjes later klaar ben om de meest urgente patiënten te helpen die al klaar zitten in de wachtzaal. Daarna begin ik aan mijn ronde van de zalen, vergezeld van een verpleegster of hulpverpleegster om de eerste zorgen van de dag toe te dienen en om instructies te geven daar waar dat nodig is. Samen met de sociaal assistente volg ik ook de gehospitaliseerde ondervoede patiëntjes op zoals het weeskindje dat je op de foto in mijn armen ziet.

Nathalie heeft haar moeder verloren enkele maanden na haar geboorte en haar vader, een landbouwer, heeft haar bij gebrek aan middelen moeten afstaan aan één van haar tantes. De nieuwe familie die het ook met zeer beperkte middelen moet rooien, heeft haar in haar eerste levensjaar ook onvoldoende kunnen opvangen en zo is ze hier uiteindelijk ondervoed terecht gekomen. Ze woog amper 5,4 kg toen ze hier is toegekomen, maar na twee weken behandeling gaat het de goede kant op want haar gewicht is toch al 250 gram toegenomen.

Ik houd echt wel van mijn beroep en ik ben diep verheugd telkens ik kinderen zie van wie ik het leven heb kunnen redden. Het ontroert me bijzonder als ik zie hoe kinderen die hier ondervoed zijn toegekomen opnieuw kunnen glimlachen.

Het is echter niet eenvoudig voor een Beninese vrouw om werk en gezin te combineren. De hele dag ben ik in Boko. Gelukkig word ik ondersteund en aangemoedigd door mijn echtgenoot die zelf chirurg is en momenteel werkt in Malanville.

Ik heb drie kinderen, de oudste zit momenteel in het derde leerjaar. Overdag vangt mijn schoonmoeder de kinderen op, ‘s avonds haal ik bij haar de kinderen op. Ik luister naar hun verhaal van de dag en maak het avondmaal klaar voor mijn gezinnetje. Daarna bekijk ik nog even samen met hen het schoolwerk en dan is het bedtiijd.

Ik kijk nog even naar het Nieuws op televisie en dan is het ook voor mij tijd om te rusten.