Een nieuwe materniteit voor Boko

Het Saint Jean de Dieu-ziekenhuis in Boko is een van onze belangrijke partners in Benin. We ondersteunen dit ziekenhuis al decennialang. Ondanks onze vele investeringen in een betere infrastructuur, technische uitrusting en opleidingen voor het personeel, blijft de nood aan extra ondersteuning groot.

Vandaag kampt vooral de kraamafdeling met problemen. Met een bezettingsgraad van meer dan 150 % had de afdeling in 2023 gemiddeld 45 patiënten per dag voor 22 bedden. Dat betekent concreet dat sommige patiënten op andere diensten of erger, in de gang of buiten, op onderzoekstafels of matrassen liggen. Die situatie is niet langer houdbaar.

Met de bouw van de nieuwe materniteit willen wij meer en kwalitatievere hospitalisatiemogelijkheden creëren voor de patiënten. En de arbeidsomstandigheden voor de artsen en het verplegend personeel zullen er alleen maar op vooruit gaan.

De nieuwe kraamkliniek zal 100 bedden tellen. Zwangere vrouwen of vrouwen met gynaecologische problemen zullen er terecht kunnen. Naast het verloskwartier, zullen ook de diensten neonatologie en gynaecologische chirurgie in het nieuwe gebouw gehuisvest zijn. De verwachte bouwkost is gebudgetteerd op 300.000 euro. Zodra het gebouw er staat, zal de medische uitrusting aangekocht worden

De provincie West-Vlaanderen financiert meer dan een derde van de bouw. Vandaag is er nog 140.000 euro extra nodig om de nieuwe materniteit k te bouwen. De zoektocht naar financiering draait volop.

Provincie West-Vlaanderen
De opbrengst van “Bijbenen voor Benin” ter gelegenheid van de Eindejaarscorrida van Leuven op 29 december 2024, gaat volledig naar dit project.

Als je zelf een (figuurlijk) steentje wil bijdragen aan de uitbouw van de materniteit, dan kan dat door één van de volgende zaken te doneren:

  • 25 euro voor een babyweegschaal
  • 50 euro voor een bevalling
  • 75 euro voor een moeder-kind startpakket
  • 150 euro als bijdrage voor een couveuse (kosten 1000 euro)
  • Of elk ander bedrag naar keuze

Doneer online of doe een storting op rekening BE14 7865 8929 4683 van de Stichting Hubi & Vinciane met als mededeling “nieuwe materniteit + jouw naam + rijksregisternummer“.

Een nieuwe kraamafdeling voor het hospitaal Saint-Jean-de-Dieu in Boko

De afdeling Materniteit barst uit zijn voegen. Op vier jaar tijd verdubbelde het aantal bevallingen van 1229 naar 2447

Morelle CAPOCHICHI – gynaecologe

Ik ben 43 jaar oud, echtgenote van Tchassaman en moeder van 5 kinderen

Morelle Capochichi, gynecologe-verloskundige en hoofdarts van Saint-Jean-de-Dieu in Boko.

Sinds 1982 hebben Hubi en Vinciane bijna 30.000 kinderen op de wereld gezet. Help hun droom te verwezenlijken met de bouw van een nieuwe kraamafdeling.