Verzorging en behandeling van ondervoede kinderen

Als onderdeel van onze strijd tegen acute ondervoeding organiseren wij elk jaar een grote screeningcampagne voor jonge kinderen van 6-59 maanden. Daarnaast screenen wij ook bij elk huisbezoek op ondervoeding.

Alle kinderen die acuut ondervoed blijken, volgen wij vervolgens systematisch op. Tussen 2019 en 2023 hebben wij al meer dan 2.000 ondervoede kinderen laten behandelen. Maar liefst 95% van hen is volledig hersteld. De overige 5% zijn kinderen die verhuisd zijn en niet meer konden worden teruggevonden, die overleden zijn of waarvan de ouders ondanks alle inspanningen alle hulp categoriek blijven weigeren.

Malnutritie

Doelstelling

Wij willen de acute ondervoeding bij jonge kinderen terugdringen door te investeren in hun zorg en behandeling. Tegelijkertijd willen we de gemeenschap tools en kennis in handen geven om ondervoeding bij kinderen te voorkomen.

Malnutritie

Beschrijving

Om de kinderen de gepaste behandeling te kunnen geven, onderscheiden we drie graden van acute ondervoeding: matig, ernstig zonder complicaties en ernstig met complicaties.

De matig ondervoede kinderen worden opgevangen in de Foyers d’Apprentissage et de Récupération Nutritionnelle. Tijdens vijf bijeenkomsten verspreid over twee weken werken we zowel met de kinderen als met hun moeders. De moeders volgen opleidingen over evenwichtige voeding, gezondheid en hygiëne. En de kinderen krijgen een verrijkte meelpap (op basis van 300 g meel per dag) en andere uitgebalanceerde maaltijden om terug aan te sterken. En bij elke bijeenkomst wordt de antropometrie gecontroleerd.

De behandeling van de kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoeding zonder complicaties vindt plaats in de Ambulante Voedingscentra of Gezondheidscentra. Zij krijgen een voedingsbehandeling op basis van kant-en-klare therapeutische voeding en – zo nodig -de gepaste medicatie.

De kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoeding met complicaties, tot slot, verblijven gemiddeld twee weken in één van de therapeutische voedingscentra of hospitalen.

Voor de behandeling van de ernstig ondervoede kinderen dekken wij alle kosten van verzorging, ziekenhuisopname en speciale voeding. De ingrediënten voor de aanvullende maaltijden worden verzameld bij de gemeenschap of – voor wie niet over de nodige middelen beschikt – door ons aangekocht.

Malnutrition

Resultaten en ontwikkelingen

De vroegtijdige behandeling van ondervoede kinderen is strategisch belangrijk in onze strijd tegen acute ondervoeding. Door matige ondervoeding vroeg te behandelen, voorkomen we dat ze evolueert naar een ernstige vorm. Bovendien moedigen wij op die manier moeders aan om gezonde voedingsgewoonten aan te nemen en zo ondervoeding te voorkomen. De positieve ontwikkeling van het percentage acuut ondervoede kinderen bewijst de doeltreffendheid van deze aanpak. In de bijna 50 dorpen van de gemeente N’Dali waar wij actief zijn, is het percentage acute ondervoeding gedaald van 11,78% in 2019 tot 1,42% in 2022.