FIAN-Meisjes Voedingsambassadrices

FIAN

Om onze inspanningen en initiatieven rond gezonde voeding en hygiëne in de scholen te verankeren, werken we met een systeem van ‘ambassadrices’, de ‘Filles Ambassadrices de Nutrition’ of FIAN.

In iedere partnerschool nemen een viertal meisjes die rol op. Samen met de verantwoordelijke leerkrachten waken zij mee over de kwaliteit van de maaltijden in de schoolkantine en de netheid en hygiëne van het sanitair.

Door de inschakeling van de FIAN kunnen we erop rekenen dat de maaltijden voor de leerlingen evenwichtig en gezond zijn samengesteld. Het project draagt dus bij aan de strijd tegen de ondervoeding. De FIAN fungeren ook als rolmodel voor hun medeleerlingen.

De kookmoeders en de vrouwen die voedsel verkopen op school krijgen van onze voedingsdeskundige regelmatig vormingen rond gezonde voeding en hygiëne. De FIAN, die door ons geselecteerd en opgeleid worden, volgen samen met de verantwoordelijke leerkrachten mee op of de kookmoeders en verkoopsters de aangeleerde maatregelen wel naleven. Zij helpen de leraren ook bij het handhaven van de netheid en hygiëne op school. Tot slot plannen zij ook het onderhoud van de schooltuin samen met hun klasgenoten.

De inzet van de FIAN loont. De kwaliteit en de evenwichtige samenstelling van de maaltijden zijn toegenomen. En de sanitaire voorzieningen worden intensief gebruikt en goed onderhouden.

Verschillende scholen hebben nog geen toegang tot drinkbaar water. In die scholen is het werk voor de FIAN niet evident. Netheid en hygiëne of een moestuin onderhouden zijn heel moeilijk te realiseren als er geen water in de buurt is.

FIAN

Het FAN-project (Femmes Ambassadrices de Nutrition) is de ‘volwassen’ versie van het FIAN-project. De FAN hebben een gelijkaardige opdracht als de FIAN, maar dan in hun dorpen en leefgemeenschappen.

FIAN
Sandrine Platteau, ambassadrice van België in Benin, bezoekt ons project “FIAN-Meisjes Voedingsambassadrices”