Seksuele voorlichting en menstruele hygiëne

In Benin bestaat er in verschillende regio’s nog een taboe rond de menstruatie. Dat heeft tot gevolg dat meisjes die menstrueren niet naar school gaan en kansen op ontwikkeling missen.

Als Stichting ijveren wij onder meer voor recht op kwaliteitsvol onderwijs én gendergelijkheid. Daarom investeren wij in betere seksuele voorlichting én menstruatiehygiëne op de scholen in ons werkingsgebied.

Door alle leerlingen (jongens én meisjes) beter te informeren en voor te lichten, willen wij het absenteïsme van de meisjes doen dalen en hen zo betere onderwijs- en leerkansen bieden.

We organiseren voorlichtingssessies voor de meisjes apart én voor de jongens en meisjes samen. De meisjes leren op die manier begrijpen wat de menstruatieperiode betekent en hoe ze zich tijdens die periode kunnen verzorgen. Door de jongens te betrekken bij de vormingen hopen we het taboe rond menstruatie stap voor stap te doorbreken.

De meisjes hebben herbruikbaar maandverband gekregen en kalendertjes waarmee ze hun menstruatiecyclus kunnen opvolgen. In de scholen voorzien we ook plaatsen waar ze zich tijdens hun menstruatieperiode kunnen verzorgen.

Ook hebben we per school enkele moeders gevraagd om als vertrouwenspersoon te fungeren. Bij hen kunnen de meisjes terecht met hun intieme vragen.

In de scholen die deelnemen aan ons project, merken we een duidelijke daling van het absenteïsme bij de meisjes. In totaal hebben we tot nu toe 250 herbruikbare maandverbanden en 250 kalendertjes uitgedeeld. Door niet alleen de meisjes, maar ook de jongens te betrekken bij het project, merken we dat die laatste zich nu anders, meer begripvol opstellen.

Op een aantal plaatsen hebben we extra toiletten geïnstalleerd. Een degelijke sanitaire infrastructuur blijft echter een pijnpunt in verschillende scholen. Naar de toekomst toe willen we nog verder inzetten op die sanitaire infrastructuur, de voorlichtingssessies én op het uitdelen van herbruikbaar maandverband.

Maandverbandenproject – Alle meisjes altijd naar school !

Met het project willen we ervoor zorgen dat meisjes niet meer spijbelen en thuis blijven omdat ze hun maandstonden hebben