Ondernemerschap is niet altijd gemakkelijk in Bénin

Maaltijden gemaakt met bloem van mais, sorgho of yam die in Bénin veelvuldig worden bereid, vereisen dat de granen of wortels gemalen worden. Théophile MENOUGNON is molenaar op de markt in de Zongo II wijk.

Met zijn 25 jaar heeft hij reeds 15 jaar ervaring. Vanaf zijn tweede lagere school tot aan zijn achtste leeftijd, werd Théophile op aandringen van zijn nonkel, in dit beroep ingewijd. In zijn zesde lagere verlaat hij de school om zich volledig aan het molenaarschap te wijden.

Van ‘s maandag tot ‘s zaterdag werkt hij 10u30 per dag. Om de prijs te bepalen, gebruikt Théophile grote tomatenblikken als eenheid voor de granen en kleinere blikjes voor de andere voedingsmiddelen. Het malen van een eenheid tomatenblik kost 100 FCFA en van een kleinere blik 300 FCFA. Zijn omzet bedraagt ongeveer 5000 FCFA per dag.

Théophile moet regelmatig zijn molen onderhouden, om de 10 dagen worden de tanden geslepen en om de 2 jaar moet de cilinder van de molen vervangen worden. Théophile wil op termijn zijn eigen molen bezitten. Hiervoor spaart hij ongeveer 15000 FCFA per maand. Een nieuwe molen kost 700.000 FCFA en een tweedehandse 250.000 FCFA.

Spannend, maar haalbaar!
Wij hoop dat hij zijn droom zal kunnen realiseren.