Terugblik en perspectief

De Stichting is dynamisch en in volle transitie naar meer focus en professionaliteit in de uitvoering van haar programma’s. Een belangrijke evolutie die zich voordoet is het zoeken naar synergie met andere partners actief in het domein van medische ontwikkelingssamenwerking, landbouw of onderwijs. Niet als losstaande actieterreinen maar als nauw vervlochten essentiële dimensies van ontwikkeling. Gezondheid, voeding en vorming hangen onlosmakelijk met elkaar samen en brengen elkaar voort. Zij zijn de grondslagen voor een vreedzame en welvarende samenleving.

foto_MarcVervenne

Binnenkort sluit ik mijn eerste jaar als voorzitter van de Stichting af. Tijd om terug te blikken op dat jaar en te peilen naar vooruitzichten.

Geheel onverwacht “tuimelde” ik in de Stichting. Als bestuurder van LUMOS UZ Leuven kende ik de organisatie van ver, omdat een vraag op tafel lag naar mogelijke samenwerking in Benin. Tijdens een informeel diner belegd door Professor Mark Waer, mijn opvolger als rector van de KU Leuven, ontmoette ik voor het eerst Pascale Van Assche, toenmalig voorzitter van de Stichting en haar neef Chris Van Assche, gedelegeerd bestuurder. Bij het genieten van het aperitief verraste Pascale me compleet toen ze plots vroeg of ik interesse had in het voorzitterschap van de Stichting. Of ik daar toch eens over kon nadenken. Lang heb ik niet moeten afwegen.

Van collega’s die de Stichting aan het werk hadden gezien in Benin wist ik dat het een professionele en gedreven organisatie is, die kleinschalige projecten opbouwt en weinig overheadkosten voortbrengt. Bovendien zag ik brood in het streven naar samenwerking met LUMOS en andere partners op het gebied van de medische ontwikkelingssamenwerking met Zuidlanden.

Op 1 januari 2014 ben ik aangetreden als voorzitter, in opvolging van Pascale die gedelegeerd bestuurder werd. Chris zette zich verder in als bestuurder maar beëindigde onlangs op eigen verzoek zijn bestuursmandaat. De Raad van Bestuur heeft hem terecht tot eregedelegeerd bestuurder benoemd. Met voldoening blik ik terug op het voorbije eerste jaar. De Stichting is dynamisch en in volle transitie naar meer focus en professionaliteit in de uitvoering van haar programma’s.

Een belangrijke evolutie die zich voordoet is het zoeken naar synergie met andere partners actief in het domein van medische ontwikkelingssamenwerking, landbouw of onderwijs. Niet als losstaande actieterreinen maar als nauw vervlochten essentiële dimensies van ontwikkeling. Gezondheid, voeding en vorming hangen onlosmakelijk met elkaar samen en brengen elkaar voort. Zij zijn de grondslagen voor een vreedzame en welvarende samenleving.

Telkens weer ervaar ik dat de Stichting méér is dan haar bestuursorganen. De najaarsmissie 2014 was niet alleen samengesteld uit de gedelegeerd bestuurder en de voorzitter, samen met een team van LUMOS, maar ook met een enthousiaste groep bestuursleden en sympathisanten van de Stichting. Die gelegenheidsgroep heeft op unieke wijze kennis gemaakt met de projecten in en om Parakou, alsook met de samenleving, geschiedenis en cultuur van Benin. Door dit directe lokale contact krijgt hun betrokkenheid nog concretere invulling en wordt hun engagement versterkt. Hun enthousiaste deelname aan de missie, met inbreng van hun persoonlijke financiële middelen om de kosten van reis en verblijf te dragen, heeft mij geleerd dat onze Stichting méér is dan projecten die door enkelingen worden uitgevoerd. Zij is een gemeenschap van geëngageerde mensen die hun kennis en ervaring, hun professionele contacten en netwerk inzetten tot welslagen van het ontwikkelingswerk met en voor Benin dat de Stichting al sinds 1981 ter harte neemt. Dat biedt perspectief en garandeert succes.

Laatst vond ik daarin bevestiging tijdens een “diner pensant” dat in Leuven belegd is ter gelegenheid van een werkbezoek van Dr. Anatole Akoyi en Dr. Emile Kouthon, hoofdartsen in Boko en Papané. Samen met vertegenwoordigers van de Stichting, LUMOS, de Faculteit Geneeskunde KU Leuven en Artsen zonder Vakantie – allen mensen die in de voorbije drie jaar in Parakou waren geweest – hebben we intens van gedachten gewisseld over de synergie van visies en expertises met het oog op het opbouwen van geïntegreerde ontwikkelingssamenwerking met de lokale partners. De uitkomst van dat gesprek was zeer hoopvol. Samen met haar geëngageerde partners, medewerkers, vrienden en sympathisanten kan de Stichting haar visie en werking verdiepen en versterken. Het wordt een boeiend nieuw jaar!

Marc Vervenne