Onderweg – challenge 2020

We zijn terug in Leuven – nu nog een ereronde !

Beste Bijbeners, jullie hebben de kerstkalkoen blijkbaar heel goed verteerd. Proficiat, want zonet arriveerden we terug in Leuven na een tocht van 15.985 km. Tot morgen 16u00 lopen we nog wat ererondjes in Leuven. Benieuwd hoeveel Eindejaarscorrida’s van 4, 8 en 12 km jullie er in de straten van Leuven nog zullen bijdoen. Alvast bedankt voor deze prachtige prestatie.


24 december – dag 20

Gisterenavond kwamen we na iets meer dan 13.200 km aan in Tunis aan de Middellandse Zee. Vanochtend brachten we eerst nog een kort bezoekje aan de historische site van Carthago. We nemen nu de boot naar Trapani op Sicilië. Wel blijven sporten tijdens deze overtocht van 250 km!

We trekken daarna via Italië, Zwitserland en Frankrijk … terug naar Leuven.

Trouwens, er werd al meer dan 20.000 euro gedoneerd! Dat is zeer goed nieuws voor de lagere scholen in de regio van Parakou. Het zou mooi zijn moesten we aan 30.000 euro raken; de helft van het bedrag dat we nodig hebben in 2021 voor ons project ‘Zuiver water voor de School’ in Benin.

Por gerust nog wat vrienden en kennissen aan om die laatste kilometers en euros te verzamelen.


21 december – dag 17

Maandagochtend hadden we iets meer dan 12.000 km afgelegd (tot in Metlili in Algerije), nog een kleine 4.000 km te gaan voor we opnieuw in Leuven arriveren. Morgen zouden we in Tunis moeten zijn om dan de oversteek naar Sicilië te maken.


19 december – dag 15 – Aankomst in Parakou

We verlieten Leuven op 5 december en wandelden, renden en fietsten over vlaktes, bergen en woestijnen. Dwars door Europa en Afrika. Vandaag kwamen we aan in Parakou in Benin waar we enthousiast werden verwelkomd door een paar honderd Beninse lopers die de stok overnamen om de terugreis te beginnen.

Hier is een prachtig verslag van de Beninse televisie.


18 december – dag 14

Beste Bijbeners
Na onze omzwervingen in Burkina Faso en Togo zijn we eindelijk gearriveerd in Benin! Uit het schuim van de oceaan komen drie straffe dames van de stichting (Pascale, Muriel en Marcienne) het strand van Ouidah opgelopen. Ze passeren de befaamde “porte du non-retour”, het memoriaal voor de bijna 2 miljoen mensen die tussen de 17de en de 19de eeuw, van op dit strand verscheept werden naar Noord en Zuid-Amerika om er als slaven te werken op de plantages en in de mijnen. Eén op vijf overleefde de overtocht zelfs niet.

Music: https://www.bensound.com

Morgen gaan we op pad naar het noorden, om in Parakou onze Beninse collega’s van de Stichting te ontmoeten.

De havenstad Ouidah ligt ongeveer 40 kilometer van de hoofdstad Cotonou. Ze was een belangrijk centrum in de slavenhandel. Volgens schattingen zijn minstens één miljoen mannen en vrouwen hier verkocht en op schepen gezet. La Porte du Non-Retour symboliseert de poort waardoor de slaven doorheen moesten lopen, wetende dat ze hun thuisland nooit meer zouden zien.

Een Portugees fort uit 1721 huisvest nu het Historisch Museum van Ouidah waar je meer te weten komt over deze periode.


Oproep van Denis Odoi voor “Bijbenen voor Benin”

Denis begon als jeugdspeler bij Stade Leuven en voetbalt nu bij het Engelse Fulham.


15 december – dag 11

Beste Bijbeners,
we zijn gisterenavond na meer dan 7.600 km in het noorden van Ghana (Tamale) gearriveerd, via Niger en Burkina Faso. Het is er 35° overdag en 18° ’s nachts, geen neerslag (want het is nu droog seizoen). Tamale ligt op dezelfde hoogte als Parakou in Benin. Maar vandaag zakken we eerst verder af naar het zuiden – tot aan de Atlantische oceaan – en ten laatste vrijdag in de ochtend arriveren we via Lomé (Togo) in Benin. Keep going, nog twee dagen en we zien het team van Stichting Hubi & Vinciane in Parakou !


15 december – dag 11

We zijn ondertussen door Niger in Burkina Faso aangekomen – nog 1.700 km te gaan voor we via Lomé en Ouidah in Paraku aankomen.


14 december – dag 10

Beste Bijbeners, jullie hebben stevig gesport en gisterenavond arriveerden we na meer dan 6.000 km in Agadez in Niger. Het einde van het woestijngebied (op de heenweg!) nadert en via Niamey, de hoofdstad van Niger, trekken we door Burkina Faso, Ghana en Togo naar Ouidah, een stad in het zuiden van Benin.

In de tweede helft van deze week zouden we in Parakou kunnen arriveren en dan brengen we een bezoekje aan het Beninese team van de Foundation Hubi & Vinciane. Hou de moed erin, we zitten op schema !


10 december – dag 6

Beste allemaal, lekker sporten deze laatste dagen! We hebben gefietst, gewandeld en gewandeld door Marokko en Fez bezocht (zeker een stop waard). Vanavond kwamen we aan in Oujda, niet zo ver van de Algerijnse grens, na iets meer dan 3,000 km. Lekker temperatuurtje (14°) voor een welverdiend terrasje! Morgen onderweg naar de woestijn, het wordt een lange reis naar het zuiden door Algerije.


8 december – dag 4

Het 1e bericht van onze befaamde “Bijbener voor Benin”, op zijn virtuele tocht van Leuven naar Parakou is binnen! Dankzij jullie sportieve (en financiële) inspanningen doet onze “Bijbener” jullie de groeten vanuit Madrid. Nog maar 13.000 km te gaan!


Siegfried De Doncker doet een ‘hoge’ oproep om mee te doen


Oproep door Kat Kerkhofs en Dries Mertens