Ziekenhuistuin Papané Boko

1612_ziekenhuistuin_105846_ez

In functie van de sensibilisering rond gezonde voeding en de strijd tegen ondervoeding werd dit jaar begonnen met de aanleg van ziekenhuistuintjes in de ziekenhuizen Saint Jean Martin in Papané en Saint Jean de Dieu in Boko.

De idee werd ons aangereikt door Fried en Hilde Van Craen-Ingelaere tijdens de brainstorming over de summer-schoolprojecten met Materialise. De stad Antwerpen zorgde voor de financiering van de tuin in Boko.

Beide tuinen zijn ongeveer een halve hectare groot. Momenteel geniet vooral de kantine van de opbrengst maar de bedoeling is dat de meegereisde familieleden van patiënten de kans krijgen om zowel de groenten als de zaden te kopen. Er wordt tevens een korte opleiding voorzien in verband met de teelt ervan.

1612_ziekenhuistuin_095702

Er worden zowel groenten als medicinale planten verbouwd.

Enkele voorbeelden van planten met een geneeskundige kracht zijn:

  • Morenga: de bladeren van de boom zijn zowel rauw als gekookt eetbaar en bevatten ongelofelijk hoge dosis vitamines, mineralen en eiwitten. Voor langere houdbaarheid kan het blad gedroogd worden. Het verliest daarbij vrijwel geen voedingstoffen.
  • Crincrin: een bladgroente rijk aan ijzer, vooral verwerkt in sauzen, vergelijkbaar met onze spinazie.
1612_ziekenhuistuin_001

Het aanbod groenten omvat o.a. verschillende soorten boontjes, piment, watermeloen, komkommers, uien en wortelen.

Elke tuin heeft zijn eigen waterput en wordt omringd door een haag van medicinale planten die de tuin beschermd tegen wind. Niets gaat hier verloren!