Preventielessen Boko

201512_Preventielessen

Samen met de Stichting Hubi & Vinciane hadden Helen en ik, Brecht,  het idee om preventielessen over hygiëne te geven in dorpjes rond het ziekenhuis van Boko. We zijn studenten geneeskunde, zo konden we naast ons bezoek een meerwaarde zijn voor de Stichting.

Euloge, de coördinator van de stichting, regelde dat we in Boko en een dorpje wat verderop onze voordracht konden houden. We waren nerveus en onzeker bij ons vertrek naar de dorpjes. Hoe zou men over ons denken?

We wilden zeker niet paternalistisch of belerend overkomen.  In Boko kregen we een klaslokaal én een grotere opkomst dan verwacht.

Eerst kwam persoonlijke hygiëne en toiletgebruik aan bod. We legden uit dat hygiëne rechtstreeks verband houdt met gezondheid. De info was heel ‘basic’: was je handen met water en zeep voor het koken/eten en na elk toiletbezoek, maak gebruik van de latrines in het dorp of hou een afstand van 30 meter van de waterbron om verontreiniging te voorkomen, … Zij wisten dit natuurlijk wel maar gaven aan dat er in praktijk nog vaak tegen gezondigd werd. Door deze sensibilisatie hopen wij dat ze er extra aandacht voor hebben.

Daarna ging het over gezondheid, specifiek over zieke kinderen en zwangere vrouwen. Wat zijn deshydratatietekens bij kinderen met diarree? Hoe best rehydrateren? Bij welke alarmsymptomen ga je naar het ziekenhuis? We benadrukten het belang van prenatale consultaties voor zwangere vrouwen en legden de alarmsymptomen uit zoals verminderde kindsbewegingen, vaginaal bloedverlies, hevige contracties, …

We deelden zeep, tandenborstels en tandpasta na afloop uit. Ons publiek was heel enthousiast over onze komst. Er kwamen vragen uit het publiek, daarna wou iedereen hun dankbaarheid uiten. Ook in het tweede dorpje reageerde men enthousiast.

De preventielessen waren voor ons een heel leuke ervaring. Het is moeilijk om gedragsverandering te bewerkstelligen na 1 preventieles. Daarom stelden wij voor aan de studenten geneeskunde die in oktober 2015 voor 3 maanden naar Benin trokken dat zij zelf ook een les geven, met uitbreiding naar de dorpjes rond het ziekenhuis in Papané. Zij zijn alvast zeer enthousiast. Zo hopen we dat we de basis gelegd hebben voor een mooi project dat nog vele jaren verdergezet kan worden. Want alleen zo kan je een echt verschil maken met daling van het aantal infectieziektes en een betere levenskwaliteit.

Brecht Segers