Gezondheidszorg

Stichting Hubi & Vinciane is sinds haar oprichting actief in de elementaire gezondheidszorg in Benin. De nadruk ligt op een geïntegreerde aanpak, met prioriteit in het bestrijden van ondervoeding.

De Stichting is partner van twee zonehospitalen, Hôpital Saint Martin in Papané en Hôpital Saint-Jean de Dieu in Boko, in de streek rond Parakou.

De ziekenhuizen met elk 100 bedden zijn erkend als referentiecentrum voor de Sanitaire Zones van Tchaourou en Parakou-N’Dali en bereiken ongeveer 750.000 inwoners of bijna 8% van de Beninse bevolking. De Stichting werkt samen met de hospitalen aan de verbetering van de geneeskundige zorgen met investeringen in infrastructuur en met opleidingen voor het personeel. De Stichting neemt bovendien actief deel aan het ziekenhuisbeleid als lid van de Raad van Bestuur van beide ziekenhuizen.

De Stichting bouwt ook mee aan de basisgezondheidszorg in de regio door het versterken van de eerstelijnsgezondheidszorg in de regio. Via de projecten bereikt de Stichting niet enkel de patiënten van het ziekenhuis, maar ook mensen in de nabijgelegen broussedorpen, waarbij wordt samengewerkt met plaatselijke dispensaria en kleine gezondheidscentra in de dorpen.

Via intensieve preventie- en opvolgingscampagnes en adequate behandelingen bindt de Stichting samen met de lokale overheid de strijd aan tegen ondervoeding.

De Stichting heeft een Beninse expert voeding in dienst die het malnutritie-programma coördineert, samen met twaalf lokale animatoren.

Vanaf 2019 bereiken zij jaarlijks zo’n 10.000 kinderen die huis-aan-huis gescreend worden en indien nodig een intensieve behandeling krijgen. Tegelijk wordt ook aan duizenden moeders geleerd hoe ze malnutritie kunnen voorkomen door een evenwichtige voeding op basis van lokale producten.

Schenking van zuurstof-concentratoren door VitalAire

In augustus 2020 schonk het bedrijf VitalAire een 20tal goed functionerende tweedehands zuurstofconcentratoren aan de Stichting.

Fotodagboek – De positieve impact van onze investeringen

Het hospitaal Saint-Martin de Papané heeft een belangrijke betekenis voor onze Stichting. Saint-Martin is vandaag erkend als referentieziekenhuis voor de gezondheidszone van Tchaourou.

Interview over de ‘garde-malades’ in Benin

Een gesprek met onze medewerktster Antoinette over de zorgen van ‘garde-malades’ voor een patient.

FOTODAGBOEK – De garde-malades

In Benin – zoals in veel Afrikaanse landen – zorgen ‘garde-malades’ (ziekenwakers) voor de patiënt.

Overhandiging van het mobiele dispensarium

De Directeur Départemental Ministère de Santé in Borgou, Docteur Colonel Ibrahim MAMA CISSE, schreef ons een bericht naar aanleiding van de overhandiging van het mobiele dispensarium

Fotodagboek – juni 2019

De ziekenhuizen Saint Jean de Dieu te Boko en Saint Martin te Papané in de kijker