Het scholenprogramma van de Stichting Hubi & Vinciane wil alle scholen in de 24 dorpen voorzien van eenvoudige waterkraantjes, ‘tippy-tap’ genoemd. Kostprijs = 362 euro per school, inclusief het sensibiliseringsproject.
De tippy-kraan is een handenvrije manier om je handen te wassen die vooral geschikt is voor landelijke gebieden waar geen stromend water is. Het wordt bediend met een voethendel en verkleint dus de kans op overdracht van bacteriën wanneer de gebruiker alleen de zeep aanraakt. Het gebruikt slechts 40 milliliter water om je handen te wassen in vergelijking met 500 milliliter met een kleine bassin. Bovendien kan het gebruikte “afval” water naar planten gaan.
Hoewel de tippy-kraan een geweldige technologie is, moet dit gekoppeld worden aan een goede en uitgebreide sensibilisering. De populatie moet overtuigd worden van het gebruik ervan en leren waarom hygiëne belangrijk is voor een betere gezondheid. Het belang van handen wassen met zeep is een onderdeel ervan om alle gedrag dat te maken heeft met hygiëne te verbeteren. En dat kan gebeuren op een leuke en gemakkelijke manier die vooral aantrekkelijk is voor kinderen.
De eerste ‘officiële’ tippy kraan werd gebouwd in de jaren tachtig door Dr. Jim Watt in Zimbabwe met behulp van een kalebas. Sindsdien zijn er veel variaties ontstaan, afhankelijk van lokale materialen en esthetiek.
De tippy-taps die door de Stichting worden geïnstalleerd zijn goedkoop en eenvoudig te maken met lokale materialen.
Periode : 2019-2020
Budget : 363 euro per school
Locatie : scholen in 24 dorpen van de regio Borgou