Afrikaanse “Dagelijkse kost” in Museum M.

Donderdagavond 9/5 lanceerde de Stichting Hubi&Vinciane (SHV) samen met de VZW Djapo de campagne “Voeding anders bekeken” in Museum M.

SHV is geen onbekende; sinds het tragische ongeval van het Leuvense koppel werkt deze Stichting in Benin aan projecten in gezondheidszorg, educatie en landbouw. Verschillende Leuvense scholen zetten de voorbije jaren campagnes op, en tientallen studenten uit KUL en UCLL gingen al op stage in de partnerziekenhuizen en de opleidingsboerderij in Benin.

In het kader van het programma ‘Strijd tegen Ondervoeding’ maakte de Stichting vorig jaar enkele schitterende kortfilmpjes: “Plat du Jour”, een Beninse versie van het bekende Tv-programma “Dagelijkse Kost”. Op het lanceringsevent leerden de aanwezigen dat de bekommernis voor lekker en gezond eten een universele bekommernis is.

Djapo

De VZW Djapo integreerde deze filmpjes in de lesmodule ‘Duurzame Voeding, speciaal voor leerlingen in middelbare scholen, in Benin zullen de voedingsexperts van SHV er mee naar de dorpen en scholen.

Burgemeester Mohamed Ridouani

Leuvens burgemeester Ridouani werkte mee aan een exclusief filmpje waarin hijzelf met Beninse ingrediënten een dagelijkse kost mocht koken. In première keken we samen met hem naar de “Plat du jour – Koken met Mo”.

Tussen de korte filmvertoningen nam Lea Van Hoeymissen, oud- VRT journaliste interviews af, oa met Schepen Mondiale Beleid Lies Corneillie, die de succesvolle samenwerking toelichtte van het “bananenproject” van SHV.

Justine Kakpo

Het enthousiasme van Beninse Justine Kakpo was aanstekelijk; evenwichtige voeding is ook in de arme regio’s van Benin mogelijk mits een efficiënte sensibilisering en opleidingen, iets wat SHV in de ontwikkelingsprojecten aanbiedt.

Een interessant verhaal over viswaterrecuperatie voor het kweken van groenten kwam van Hannah, een jonge bioingenieur met een passie voor duurzame voeding. Er zijn onderhandelingen tussen SHV en de Belgian Campus in Zuid-Afrika om het Aquaponics-systeem ook in Benin te introduceren.

De avond werd afgesloten met een korte film over de Beninse Djamila, een jonge geëngageerde sociaal assistente die verantwoordelijk is voor de ondervoede kinderen in de afdeling pediatrie van het ziekenhuis van Boko.

Een straffe en inspirerende dame!

Foto’s van het evenement : https://www.flickr.com/photos/167146654@N07/albums/72157678173522587