Editoriaal – juni 2024

In deze edito breng ik graag twee positieve berichten: een politiek en een organisatorisch van aard.

Het eerste gaat over de heropening van de grens tussen Benin en Niger, waardoor de grensoverschrijdende handel (eindelijk) kan worden hervat. President Talon had dat als voorwaarde gesteld voor de opening van de pijplijn, gebouwd en geëxploiteerd door China. Niger zal via die pijplijn zijn olie transporteren naar en verder exporteren vanuit de haven van Cotonou.

Dat is uitstekend nieuws voor de inwoners van het noorden van Benin. De boeren, handelaren en ambachtslieden zijn er immers afhankelijk van het commercieel verkeer tussen de drie buurlanden Benin, Burkina Faso en Niger. Die regio lijdt steeds meer onder de verdrukking van jihadistische groeperingen die banden hebben met Al Qaeda en Islamitische Staat. En de beste manier om de besmetting van die plaag te voorkomen, is door de inwoners van die regio opnieuw economische perspectieven te bieden. 

Een tweede positief bericht gaat over de ontwikkeling van de Ariziki-incubator voor micro-ondernemingen, iets meer dan een jaar geleden opgestart door de Stichting. De eerste fase, met name de bouw van het gebouw, de installatie van het team en de selectie van de eerste projecten, werd succesvol afgerond onder leiding van Adam Malla. Hij geeft nu de fakkel door aan Cephas Hounzandji die zich vooral zal richten op het zoeken naar externe financiering.

Mooie vooruitzichten voor de ondernemers en onderneemsters in de regio Borgou!