De inkomsten
We sluiten 2023 af met een inkomende geldstroom uit giften en toelagen voor een totaal bedrag van 340.158 euro, dit ten opzichte van 333.196 euro in 2022.
De giften zijn afkomstig uit diverse bronnen waarvan hieronder een overzicht:
De bestedingen
De twee partnerziekenhuizen, inclusief het nieuwe medisch centrum in het grensdorp Kassoula en de waterputten voor 4 medische centra, worden ondersteund met een bedrag van 105.455 euro. Het project Malnutritie bij patiënten met niet-overdraagbare ziekten wordt verder gezet en ontvangt daartoe 4.768 euro. Er wordt daarnaast 11.585 euro uitgegeven aan malnutritieprojecten in een 60-tal dorpen in de regio, waarbij ook 13 Beninse sociale assistenten werden aangeworven om de activiteiten te coördineren.
De Stichting betaalt een jaarlijkse bijdrage aan onze partner Louvain Cooperation (15.000 euro) in het kader van het nieuwe 5-jarige DGD programma. Samen met LCO heeft de Stichting een initiatief gestart ter bestrijding van diabetes en hypertensie, beide sluipende ziektes die een belangrijke impact hebben op gezondheid.
De eigen inbreng in het DGD meerjarenprogramma landbouw aan onze NGO-partner Eclosio bedraagt 51.545 euro. Accenten liggen op ecologische aanpak, het creëren van associaties en ondernemerschap, met als doelgroep vooral vrouwen uit rurale gebieden. Het programma groentetuinen werd in 2022 fors uitgebreid en kost in 2023 nog 2.382 euro voor bestendiging van het project. Specifiek in de lagere scholen is er dit jaar een forse uitbreiding van de projecten ‘water en hygiëne’ met een besteding van 14.613 euro.
Het project Summerschool en de bijhorende universitaire studiebeurzen voor 7 studenten kostten 7.553 euro in 2023. Het initiatief zal over 3 jaar aflopen en een 25-tal jongeren hebben ondertussen een universitair diploma waarmee ze een passende job vonden op de arbeidsmarkt. Het Aquaponics project met de faculteit landbouw in Parakou kostte 16.892 euro. De combinatie vis-groentekweek is een belangrijk project dat nu ook zal geïntroduceerd worden in het incubatiecentrum, waar opleidingen zullen gegeven worden vanaf 2025.
Het nieuwe incubatiecentrum krijgt verder vorm. Voor de bouwwerken, de inrichting en het beheer van de site wordt 24.364 euro uitgegeven. Het centrum ondersteunt jonge ondernemers die een intensieve begeleiding krijgen om hun startup winstgevend te maken. Daarnaast worden ook korte opleidingen gegeven aan jongeren die interesse hebben om een bedrijfje te starten, vooral dan in ecologie en landbouw. Op de site worden nieuwe technologieën geïntroduceerd, zoals de melkgeiten om geitenkaas te produceren, en ook aquaponics.
De kosten voor lonen, werkingsmiddelen en het onderhoud van het kantoor voor het Beninse team van 21 medewerkers bedragen 58.435 euro.
De logistieke kosten voor maritiem transport van een ambulance, een mobiel dispensarium en divers medisch materiaal en kantoormeubilair vanuit België bedroegen 29.136 euro.
De beheerskosten in België liggen met 22.788 euro in 2022 uitzonderlijk en eenmalig hoger.
Als besluit noteren we dat de financiële situatie van de Stichting nog steeds gezond is en voldoende toereikend om de continuïteit van de genomen engagementen te garanderen.