Inleefreis – ontdekking van de rijke Beninse cultuur en ontwikkeling

Voor meer praktische informatie over onze inleefreis

Deel 1 – Cultuur en tradities Benin

Ouidah

Ouidah

“Route de pêche”, een lange zandweg langs de kuststrook, brengt ons naar Ouidah. Dit is een bekende historische site van Benin, want het was één van de belangrijkste centra van de Afrikaanse slavenhandel in de achttiende eeuw.

Een eerste attractie is de Voodoo-tempel in het centrum van de stad. Nadien is er een bezoek aan het museum in het oude Portugese fort, gevolgd door de slavenroute naar de “Porte de Non Retour”, UNESCO-werelderfgoed.

Lunchen doen we aan het strand. Nadien bezoeken we het Museum van de Fondation Zinzou met hedendaagse kunst van Afrikaanse kunstenaars.

Grand Popo

Een boottochtje voert ons naar het dorp Avlo, dat zich bevindt tussen de Mono rivier en de Atlantische oceaan. Samen met de gids maken we een wandeling door het dorp. We worden ingewijd in de geschiedenis en gebruiken van Voodoo, in het dagelijkse leven van de lokale bevolking, de Plah et Pédah, hun tradities en hun cultuur. Vandaaruit gaat het verder naar de “Bouche du Roy”, waar de rivier uitmondt in de oceaan; een plek die zich als gevolg van de grote stroming voortdurend verplaatst.

Logeren doen we aan het strand in l’Auberge de Grand Popo, met zijn kleine bungalows voorzien van airconditioning of kamers in het grote koloniale huis.

bron van Possotomé

Possotomé –
bron van Possotomé

We vervolgen de reis “au fil de l’eau”. Tijdens een boottocht op het meer van Ahémé legt de gids de verschillende vistechnieken uit die door de dorpsbewoners worden gebruikt en welke soorten vissen er worden gevangen. We krijgen meer toelichting bij de voodoo-goden, de gebieden in het meer die beschermd zijn omwille van de Avlékété fetisj, en leren de geschiedenis van het enige echte nijlpaard in het meer.

Nadien ontmoeten we de Adja en Houeda in het dorp van Possotome, en in de wijken Okome en Sehomi. Tijdens de wandeling vertelt de gids ons over de verschillende goden en hun tempels, over de rol van de Tolegba, de rituelen en ceremoniën, en ook over het Heilige Bos. Verder is er de mogelijkheid om lokale ambachtslieden te ontmoeten en om even te stoppen bij de Marché du Troc.

Het avondmaal genieten we op het grote terras om het meer bij Chez Théo, waar ook een zwembad is. Hier logeren we ook.

Abomé -  Dassa

Abomé –  Dassa

We reizen door naar Abomey, de stad van koningen.
Hier hebben we een afspraak met geschiedenis van het Koninkrijk van Danxomè, gesticht in 1645, en bezoeken we het historisch museum van Abomey, een voormalig koninklijk paleis en nu UNESCO-werelderfgoed.

De vele historische aspecten van Benin zullen worden benaderd om dit land beter te begrijpen; de veroveringen van het grondgebied, weerstanden, kolonisatie, culten en tradities. We ontdekken de overblijfselen van de dorst naar macht en uitbreiding van het land tegen de koloniale macht.

Avondmaal en logies zijn voorzien in de Auberge de Dassa.

Deel 2 – Projecten van de Stichting Hubi & Vinciane – regio Borgou

Papané - Parakou

Papané – Parakou

We reizen van Dassa naar Parakou met een stop bij Papané. Hier ligt het St Martin-ziekenhuis, dat een lange geschiedenis bij de Stichting kent. Dr. Hubert Adriaens was er dokter-directeur van 1979 tot aan zijn overlijden in november 1981. We worden rondgeleid door de dokter-directeur in de ziekenzalen en ontmoeten het personeel. De lunch vindt plaats in de ziekenhuiskantine.

Papané - Parakou

Daarna bezoeken we enkele lagere scholen, het college en aan het medisch centrum in Kassouala, een broussedorp aan de grens met Nigeria.

We logeren en dineren in het paleis van de aartsbisschop van Parakou.

Parakou - Boko

Parakou – Boko

We nemen een kijkje in de lagere school van het dorp Komiguiéa, en maken kennis met de leerlingen, de directie en het oudercomité.

We krijgen een woordje uitleg bij de aanleg van de schooltuin door de landbouwtechnieker van SHV.

Daarna brengen we een bezoek aan het ziekenhuis St Jean de Dieu in Boko, het tweede partnerziekenhuis van SHV. Er wordt een rondleiding voorzien in de ziekenzalen, kookdemonstraties voor moeders van ondervoede kinderen, een bezoek aan de groentetuin en een ontmoeting met het personeel.

Na de lunch trekken we naar het weeshuisje Dam Koosiabou in een wijk van het dorp Boko. Dit weeshuis is 10 jaar geleden opgezet door het team van de pediatrie van het ziekenhuis St Jean de Dieu in Boko. Het biedt opvang voor 20 kinderen.

Parakou

We logeren in Hotel Routiers, een echte ‘oase’ in de stad Parakou, met een mooie plantentuin en een klein zwembad.

Sokounon – Ferme et centre de Formation

Sokounon – Ferme et centre de Formation

Deze dag brengen we grotendeels door op het opleidingscentrum, Ferme de Sokounon, dat wordt uitgebaat door de Frères Missionaires de la Campagne.

De boerderij dient als kenniscentrum in de omgeving waar zowel boeren en stagiaires samen werken aan agronomie. De activiteiten zijn heel divers. Er wordt onder meer maïs, rijst, pinda’s en fruit geteeld. Ze fokken er pluimvee, varkens, konijnen en geiten, er is visteelt en ze hebben een grote moestuin. Er wordt honing gemaakt, siroop van de citrusvruchten en confituren. We lunchen op de boerderij samen met de broeders.

De activiteiten zijn heel divers. Er wordt onder meer maïs, rijst, pinda’s en fruit geteeld. Ze fokken er pluimvee, varkens, konijnen en geiten, er is visteelt en ze hebben een grote moestuin. Er wordt honing gemaakt, siroop van de citrusvruchten en confituren. We lunchen op de boerderij samen met de broeders.

Indien mogelijk, is er een workshop met het lokale team van de Stichting Hubi en Vinciane en gaan we kijken naar de velden in de dorpen, bij de boerinnen die deelnemen aan de opleidingen van de landbouwprogramma.

Parakou  centre

Parakou centre

In het centrum van Parakou gaan we langs bij “CAMPF”, Centre d’Arts et de Métiers des Femmes de Parakou. Dit centrum is enerzijds een opleidingscentrum en internaat voor meisjes die schoolverlaters waren. Anderzijds worden hier groepssessies gegeven voor vrouwen om hen aan te leren hoe ze landbouwproducten kunnen verwerken tot verkoopbare producten.

Nadien gaan we naar de markt van Parakou.

Deel 3 – Culture et tradition Benin
Cotonou – optie ATAKORA

Terugreis naar Cotonou (1 volledige dagreis)

Porto Novo

Porto Novo                      

Hier bezoeken we het Etnografisch Museum van Alexandre Adandé, dat culturele voorwerpen (wapens, gereedschappen, muziekinstrumenten…) bevat afkomstig van verschillende culturele bevolkingsgroepen van Benin, maar waarvan de geschiedenis vaak verband houdt met die van de administratieve hoofdstad Porto-Novo.

Cotonou

Cotonou

De tocht gaat verder naar Ganvié, het beroemde “Venetië van Afrika”, met haar beroemde markt op het meer, waar de inwoners in kano’s hun producten verkopen of ruilen. Het dorp is gebouwd op palen. In de scholen moeten de kinderen leren zwemmen vanaf 5 jaar. Met wat geluk zien we verschillende vismethoden, die door de lokale bevolking worden gebruikt, waaronder “akadja”. We varen langs verboden visparken en leren meer over enkele watergoden.

Daarna volgt een bezoek aan de grote internationale markt van Dantokpa, waar enkele jaren geleden een grote brand woedde. Ook de fetisjmarkt staat op het programma. Beninse souvenirs kan je kopen in het Centre for Artisanal Promotion (CPA) waar talrijke kleine boutiques en gezellige bars zijn ondergebracht.

Nadien is het uitblazen aan het zwembad van hotel Du Lac, tot aan de transfert naar de vlieghaven.

Extra uitstap naar het Noorden van Benin;
2 bijkomende dagen in optie

Natitengou – Koussoukoingou

We reizen vanuit Parakou naar Natitengou en logeren in hôtel Tata Somba.
We bezoeken het Regionaal Museum Natitingou, gewijd aan beschavingen van Atacora. Hier worden lokale muziekinstrumenten, sieraden, traditionele wapens en kunstvoorwerpen tentoongesteld. Dit is een ware ontdekking van de intrigerende cultuur van het volk de Somba’s.

Natitengou - Koussoukoingou

Daarna volgt de transfer naar Koussoukoingou, een dorp in het hart van de bergketen van Atacora met een fantastisch panoramisch uitzicht. We proeven er van lokale specialiteiten, bereid door de vrouwenvereniging “La perle de l’Atacora”, gesteund door Eco Benin. We leren er over het ingenieuze vakmanschap voor de bouw van de tata’s: deze kleine kastelen zijn een harmonieus huwelijk van esthetiek en functionaliteit, bestaande uit kleine versterkte hutten.

Natitengou - Koussoukoingou

We dineren en overnachten in de lodge Otammari, die comfortabel en eenvoudig is ingericht. Een nacht onder de sterren op de tatas is ook mogelijk.

Voor meer praktische informatie over onze inleefreis