Editoriaal – december 2023

Gilles de Kerchove

Aan de vooravond van Kerstmis hebben we veel redenen om feest te vieren. Helaas hebben we ook reden tot zorg.

Allereerst was er het grote succes van de “Dromen Durven Doen” avond, die een volle zaal trok en aanzienlijke fondsen ophaalde voor de Stichting. Ik wil iedereen die aanwezig was bedanken voor hun aanwezigheid, hun enthousiasme en hun vrijgevigheid! Het is een geweldige aanmoediging voor het Foundation-team, dat onvermoeibaar werkt aan de ontwikkeling van nieuwe projecten.

We willen ook graag het Stichting-team in Parakou bedanken. Er zijn nieuwe collega’s bijgekomen op het gebied van boekhouding en communicatie.

We verwelkomen nieuwe initiatieven, zoals de ontwikkeling door studenten van het Institut des Hautes Études des Communications Sociales (IHECS) in Brussel van een communicatiestrategie om onze Stichting zichtbaarder te maken, met name op sociale netwerken.

We verwelkomen de, zij het bescheiden, vooruitgang die is geboekt tijdens COP28, die ertoe zou moeten leiden dat ’s werelds grootste vervuilers hun CO2-uitstoot verminderen, waarvan de gevolgen zo rampzalig zijn voor Afrikaanse landen.

Maar er zijn helaas ook punten van zorg. Vooral op het gebied van veiligheid. Het noorden van Benin, met name de Atacora, wordt steeds meer getroffen door jihadisme. Sinds juli 2022 is het aantal incidenten verviervoudigd en het blijft stijgen. Het gaat niet meer alleen, zoals in het verleden, om invallen van groepen die banden hebben met Al-Qaeda en Islamitische Staat vanuit Niger en Burkina Faso, maar ook om een lokale opstand en endogeen gewelddadig extremisme.

Wij hopen dat de regering van Benin in 2024 met de hulp van de Europese Unie haar beleid ter voorkoming en bestrijding van gewelddadig extremisme en terrorisme zal intensiveren.