Engery Assistance plaatst zonnepanelen in het ziekenhuis van Boko

Energy Assistance versterkt de conventionele energievoorziening in het ziekenhuis van Boko met fotovoltaïsche zonnepanelen en batterijen.

Zonnepanelen
Steve helemaal rechts, Sara in het midden, Jean-Marie naast Sara en Vincent helemaal links

Energy Assistance werd in 2001 in België opgericht door medewerkers van de ENGIE Groep (toen nog Tractebel, Electrabel en Fabricom). Vandaag verenigt Energy Assistance actieve en gepensioneerde vrijwilligers van de bedrijfstak energie van de Groep ENGIE en de Belgische netbeheerders. Samen stellen zij hun kennis, expertise én man/vrouwkracht ter beschikking van humanitaire projecten voor gemeenschappen die weinig of geen toegang hebben tot energie.

Wij waren dan ook blij te horen dat Energy Assistance één van onze hospitalen geselecteerd had om er kosteloos een volledige zonnepaneelinstallatie te realiseren. Het hospitaal kampte immers voortdurend met stroomonderbrekingen met alle gevolgen van dien voor de artsen en de patiënten. Door Corona werd het vertrek van het team een paar keer noodgedwongen uitgesteld, maar in september was het dan uiteindelijk zo ver.

Steve, Sarah, Jean-Marie en Vincent werkten van 17 september tot 1 oktober aan de versterking van de energievoorziening van het ziekenhuis in Boko door de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen en enkele krachtige batterijen. Dankzij die ingreep is de elektriciteitsvoorziening voor de pediatrische afdeling, de kraamafdeling en het laboratorium voortaan verzekerd. In geval van een stroomtoevoeronderbreking op het reguliere net zullen de drie afdelingen gebruik kunnen maken van de zonne-energie opgeslagen in de batterijen.

Teamleider Steve geeft wat meer details:

“Wij realiseerden de installaties met UPS-systemen, fotovoltaïsche panelen en batterijen. De installatie zelf was niet zo complex, maar vereiste wel een zekere nauwgezetheid. Het belangrijkste was om goed het onderscheid te maken tussen de energiebelasting en de energiebehoefte. Volgens de studies die onze ingenieurs in België vooraf hebben uitgevoerd, zal de installatie tot 12 jaar in perfecte autonomie kunnen functioneren. De technologie van de batterijen maakt dat mogelijk. De batterijen zijn ook van zeer goede kwaliteit en zijn in Europa gekend voor hun betrouwbaarheid. We hopen echt dat de installatie hier 12 jaar kan draaien. Alles werd uitgebreid getest en we zijn blij dat alles goed functioneert.

De samenwerking met de lokale techniekers van het hospitaal verliep heel goed. Ze hielpen ons bij de installatie. Het zijn heel leergierige én bescheiden mensen en dat werd door ons zeer geapprecieerd.

De missie was een fantastische ervaring. We waren erg onder de indruk van de vriendelijkheid en het warme onthaal van de Beninse bevolking. En van de lach van de vele kinderen die we ontmoetten.”

Zonnepanelen