Fotodagboek – Opnames van ‘Plat du Jour’ à la Béninoise

In november trok ik samen met Ann en Evy, 2 geëngageerde professionals, naar Benin voor de opnames van ‘Plat du Jour’, korte filmpjes waarbij Beninse vrouwen tonen hoe ze een maaltijd bereiden. Deze zullen gebruikt worden voor opleidingsmodules over Gezonde Voeding, in samenwerking met de VZW Djapo. De beelden zullen gebruikt worden in middelbare scholen en voor sensibilisering van evenwichtige maaltijden via social media.

Ann Mulders is een journaliste die kan terugblikken op een boeiende loopbaan, onder andere bij de VRT. Ze maakte een verscheidenheid aan sprekende reportages overal ter wereld, ook in Afrika. Ann lag aan de basis van dit concept, en haar inbreng ter plaatse was fantastisch. Evy De Ceur is cameravrouw-regisseur en werkt voor het productiehuis De Chinezen. Ze is niet alleen jong en enthousiast, maar ook inspirerend en een echte doorzetter – dat moet ook als je urenlang met een camera van meer dan 20 kg op je schouder filmt om de best

Ann en Evy volgen een groep van 20 vrouwen naar de groentetuin van het ziekenhuis in Boko voor een demonstratie van de geteelde groenten, bananenplanten en kruiden. Deze tuin is een belangrijk onderdeel van het programma ‘Lutte contre Malnutrition’.

De leerlingen van de lagere school in Kominguia tonen hoe de waterpomp werkt. Het water wordt gebruikt voor de irrigatie van de planten in hun schooltuin. Elke dag werken leerlingen samen met de leraren en soms ook ouders om de tuin te onderhouden.

In het dorp Korouroborou maakt boerin Christine een gerecht met Morenga, een voedzaam kruid dat veel gebruikt wordt in Benin. Een jongetje kruipt in de boom om enkele takken af te snijden.

In het ziekenhuis van Boko zorgt Jemala, de Sociaal Assistente voor een goede begeleiding van de moeders van ernstig ondervoede kinderen. Tijdens hun verblijf krijgen de mama’s voedingsadvies. Jemala toont hen de planten en kruiden uit de ziekenhuistuin. Ze organiseert ook kookdemonstraties.

Deze pleegmoeder van een jong kindje dat enkele weken verzorgd werd in het ziekenhuis omwille van ernstige ondervoeding, leerde van de Sociaal Assistente Jemala om meer gevarieerde maaltijden te geven aan haar kroost, meer groenten en granen te gebruiken.

Ann en Evy maken al een eerste test-montage van de beelden van de kokkin Christine in het dorp Koroubourou. Na 10 uur samen werken, hadden ze een eerste resultaat.

Indrukwekkend !

Pascale Van Assche