Fotodagboek 2016 -voorjaarsmissie

Atelier AGRO, op het kantoor van URAMO in Parakou
Onze animatoren en de consultant landbouw tonen realisaties van het landbouwprogramma: meel, kaas, mosterd en gebakken kaaskoekjes van soja, heerlijke honingkoekjes van pindanoten. Ook leerden ze lokale boeren hoe ze Afrikaanse rijst telen. Professor Deckers was onder de indruk van hun technische kennis en de degelijkheid van het nieuwe geïntegreerde programma.


Plechtige inhuldiging van de toiletten, Collège de Kassouala
H
ygiëne is een belangrijk thema voor de Stichting. In samenwerking met de leerkrachten en directie werkte de Stichting in het college een project basisgezondheid uit: toiletten, waterkraantjes en opleidingen rond hygiëne en seksuele opvoeding. We voorzien ook een beurs voor zes jonge meisjes om hen zo de kans te geven om verder te studeren


Medisch centrum in het broussedorp Kassouala
Het is druk in het dispensarium. Enkele kinderen van de lagere school werden doorgestuurd met hoge koorts, vermoedelijk malaria. Dankzij onze ziekteverzekering vormen extra kosten geen obstakel meer.
Er ligt ook een zwangere vrouw die vandaag zal bevallen. Ondanks de hoge werkdruk geeft de verpleegster ons een heel geëngageerde indruk.
Het dak en de vloer van de ziekenzaal zijn nog steeds niet hersteld, er is nood aan degelijk sanitair en nieuwe bedden. De kosten hiervoor kunnen we voorzien in het volgende gezondheidsprogramma met Memisa.


Het college van Tchaourou
Samen met het directieteam bespraken we het bezoek van de groep jongeren uit Marche-en-Famenne tijdens de zomermaanden. Voor deze Noord-Zuiduitwisseling tussen jongeren denkt de Stichting mee na over zinvolle projecten. De Belgische jongeren zullen kennismaken met vrouwengroepen die oa koekjes maken, en samen met Beninese leerlingen de tuin en de paden in het ziekenhuis van Papané opruimen. De burgemeester is heel enthousiast over dit initiatief en belooft toe te zien op hun veiligheid.


Bezoek aan CAMFP
Op onze tweede dag in Parakou bezochten we de school voor tweedekansonderwijs voor vrouwen, ons nieuwe project. De coördinatrice Alimatou met in haar kielzog een twintigtal enthousiaste jonge leerlingen toonde ons de buitenkeuken, het internaat, klaslokalen, opslagplaats, kippenhokken, de groetentuin, een groot atelier, en verschillende buitenruimtes waar de producten worden verwerkt. Vandaag stonden twee grote potten op het vuur om de flesjes te steriliseren. Na het bezoek bespraken we het nieuwe programma en de mogelijke bijkomende investeringen.


De nieuwe geitenstal in Sokounon
Blije gezichten van prof Seppe Deckers, Abbétrigo de nieuwe gestionnaire van Centre de Formation, Euloge en Valentin Faaki.
In onze nieuwe partnerboerderij, Ferme de Sokounon, een belangrijk onderdeel van het geïntegreerde landbouwprogramma ‘Nieuwe Dimensie’, is op korte tijd veel gerealiseerd: een gloednieuwe geitenstal, verschillende bijenkorven, een nieuw kippenhok, aanplantingen voor het voedsel van de geiten, een boetiek in aanbouw. We namen uitgebreid tijd om te overleggen over de volgende stappen om de boerderij verder uit te bouwen tot een volwaardig opleidingscentrum. Daarbij hadden we ook veel aandacht voor de planning van de zonnepaneleninstallaties die Humasol binnenkort met 2 teams komt plaatsen.