Het klinkt echt heel erg melig, ik geef het grif toe. Maar toch. De omschrijving “op wolkjes lopen” blijkt nu, drie maanden later, nog altijd de beste zin om de sfeer samen te vatten tijdens onze gespreksavond in het Huis van de Toekomst in Vilvoorde.
Het hele project begon nochtans als een wild plan, of noem het een stoute droom: stel je voor dat we met Hubi & Vinciane een nieuwe pilootboerderij in Benin kunnen financieren. Dat we mensen kunnen warm maken om mee te sparen voor wat kippen, een geit of een os, of zelfs een hele stal… en dat ze in ruil kunnen komen genieten van een mooi gesprek met boeiende gasten. Stel je voor dat we een uitstekende locatie vinden, die we gratis en voor niks mogen gebruiken. En stel je voor dat de zaal afgeladen vol zit.
Op die ogenschijnlijk doordeweekse donderdag in maart werd het allemaal mogelijk. Dankzij de respons van het enthousiaste publiek was het bedrag voor de boerderij al binnengehaald, lang voor de avond begon. Het team van Living Tomorrow onthaalde ons hele gezelschap met zwierige gastvrijheid, en hun Huis werd het onze, alsof het vanzelfsprekend was. En terwijl de eindeloze file voortmillimeterde op de Brusselse ring, stroomden de supporters van Hubi & Vinciane toe, ze kwamen binnen langs een erehaag van geitjes (de boerderij!), de zaal was tot de nok gevuld, en zelfs de trappen werden zitjes. Stel je voor.
De eerlijkheid gebiedt me te zeggen, wij liepen bij Hubi & Vinciane al langer op die spreekwoordelijke wolken. Want wat een krachtige affiche hadden we in sneltempo rond gekregen… Om de betere talkshow-redactie jaloers te maken. Een eerste “ja” -meteen en zonder bedenktijd- kwam er van centrale gast Herman Van Rompuy. Kort daarna volgde de rest van ons droompanel: CEO Wouter Torfs, psychiater Dirk De Wachter, schrijver en choreograaf (So You Think You Can Dance!) Ish Aït Hamou en filmmaker Adil El Arbi. Wisten wij veel toen we hem strikten: dat Adil intussen wereldberoemd in Vlaanderen zou worden, als winnaar van De Slimste Mens! Allemaal zegden ze volledig belangeloos toe. Ze waren er, omdat ze dit echt graag wilden doen voor de goeie zaak. De verrassende mix van dit panel bleek een ijzersterke formule, en het was prachtig om te zien hoe deze mensen, stuk voor stuk persoonlijkheden met verschillende achtergrond, die avond ‘klikten’ tijdens het gesprek. Jong, ouder, uitbundig, bedachtzaam, filosofisch, ervaren, creatief, empathisch of gewoon wijs: het zorgde voor een verfrissende blik op de thema’s die aan bod kwamen.
Natuurlijk hadden we het over Benin en Afrika. Verschillende gasten voelen zich verwant met het continent: door hun verleden of eigen vrijwilligersprojecten, of simpelweg door hun Noord-Afrikaanse roots. En er was natuurlijk ook de getuigenis van gedelegeerd bestuurster Pascale Van Assche, die haar ervaringen deelde met het panel en het publiek. Haar gedreven en persoonlijke verhaal, het verleden dat ze -letterlijk- deelt met Hubi en Vinciane, raakten iedereen diep. Door haar verslag en de filmpjes die ze toonde, werd ook heel tastbaar waarom we daar in Vilvoorde samen zaten: de droom die realiteit werd in Benin blijven mogelijk maken. Tegelijk illustreerden onze gasten ook meesterlijk hoe alles met alles verweven is: Afrika en de rest van de wereld, hoe wij in een almaar diverser wordende samenleving naar mekaar kijken, wat we van mekaar kunnen leren, hoe we op zoek gaan naar geluk of hoe het leven ons ook ongelukkig kan maken. Hoe we onze afkomst meedragen, of wat het betekent om nu jong te zijn, blik op de toekomst. En vooral: hoe we kunnen proberen sommige dingen een klein beetje beter te maken…
Het was een voorrecht om met deze gasten van gedachten te wisselen voor zo’n warm en attent publiek.
Kathleen Cools