Studenten geneeskunde blikken terug op hun buitenlandse stage Benin.

Ruth Amant - Dario Coppers

Al verschillende jaren faciliteren wij als Stichting stages voor studenten van verschillende disciplines. We helpen hen bij de voorbereiding van hun stage-aanvraag, leggen de nodige contacten, ondersteunen hen bij de organisatie van het vervoer en nemen hen – als we zelf daar zijn – mee op sleeptouw tijdens onze bezoeken aan onze projecten. We investeerden er recent nog in logies zodat de studenten-stagairs en een veilig en hygiënisch onderkomen hebben.

Van oktober tot december 2021 liepen Dario Coppers, Joris De Moor en Ruth Amant, trois studenten geneeskunde, stage in de hospitalen Saint-Martin van Papané en Saint-Jean-de-Dieu van Boko. Zij blikken terug op die onvergetelijke ervaring.

buitenlandse stage Benin

Dario Coppers

Als 3e master student geneeskunde aan de KU Leuven/ KMS kreeg ik de kans om gedurende drie maanden stage te doen in Benin. Het was een enorm belangrijke ervaring voor zowel mijn persoonlijke als mijn professionele ontwikkeling.

Benin is een vrij onbekend land voor de meeste mensen, al heeft het land enorm veel te bieden. Het is een land dat vroeger tot één van de armste landen in West-Afrika behoorde. Ondertussen maakt het een zeer positieve ontwikkeling door. Desalniettemin kwam ik tijdens mijn stage dagelijks schrijnende toestanden tegen. Van de sociale zekerheid die wij hier in België kennen, is er absoluut geen sprake in Benin. Het gebrek aan financiële middelen en opleiding waren de allereerste dingen die me opvielen. Als de patiënten geen geld hadden voor de behandeling – het ging dan vaak maar over enkele euro’s -, werden ze niet behandeld en dat ongeacht de urgentiegraad. Eerst moest de behandeling betaald worden.  

Verder is er ook een gebrek aan middelen en artsen in het ziekenhuis. Desondanks slaagden de Beniners er toch in om de patiënten goed te verzorgen. Het gezegde ‘roeien met de riemen die we hebben’ is een mooie verwoording van hoe een ziekenhuis in Benin werkt.  Ik leerde bijvoorbeeld enorm veel bij van hun creativiteit, iets wat ik later zeker in mijn beroep zal kunnen gebruiken.  

Op persoonlijk vlak was deze buitenlandse stage ook een heel leerrijke ervaring. Hoe moeilijk de Beniners het financieel ook hebben, ze blijven altijd hun vriendelijke zelf. Zij zijn zo gelukkig met de kleine zaken in het leven. Zaken die wij als ‘gewoon’ beschouwen en die maken dat wij veel meer nodig hebben om gelukkig te zijn. Na enkele weken al begon ik ook opnieuw die kleine zaken in het leven te appreciëren. Bovendien besefte ik tijdens mijn stage dat ik steeds dankbaarder werd. Dankbaar voor de kans dat ik deze buitenlandse ervaring kon meemaken, maar ook dankbaar voor de basisbehoeften zoals eten, elektriciteit, stromend water, internetverbinding etc. Soms kwam ik mezelf ook tegen, wat natuurlijk ook deel uitmaakt van deze ervaring. Het belangrijkste was dan erover te kunnen praten met collega’s of vrienden om het zo in iets positiefs om te zetten.

Ik zou graag afsluiten met de woorden waarmee ik reeds begon. Een buitenlandse stage of een semester op Erasmus is een enorm leerrijke ervaring, zowel professioneel als persoonlijk. Het is een absolute aanrader voor iedereen!

Ruth Amant

Ik rond in juli mijn opleiding geneeskunde af en zou dan graag specialiseren in interne geneeskunde.

Zoals zovelen droomde ik er als kind al van om later als arts in het buitenland aan de slag te gaan. Om die reden wilde ik dan ook graag mijn buitenlandse stage in een Afrikaans land doen. Ik was vooral heel benieuwd naar het leven daar in de ziekenhuizen. Wat zou er hetzelfde zijn? En wat zou er verschillend zijn?

Ik kijk met een heel warm gevoel terug naar mijn drie maanden stage gynaecologie en pediatrie in de ziekenhuizen van Boko en Papané. Niet alleen heb ik er veel geleerd over de ziektebeelden, maar ook over de uitdagingen voor de mensen daar en de manier waarop zij hun gezondheidszorg organiseren. De onmacht en de ongelijkheid in de ziekenhuizen hebben me erg geraakt.

Als toerist had ik dat nooit zo kunnen ervaren. Ik ben er dan ook erg dankbaar voor dat ik de kans gekregen heb om als stagiaire naar Benin te gaan zodat ik ook de andere, niet toeristische, kant van het land en de Beniners heb kunnen leren kennen.

Samen met de andere stagiairs werden we telkens erg warm onthaald in de  ziekenhuizen. En we hadden een hele fijne samenwerking met de verpleging en met de artsen.  

Het was een enorm mooie en unieke ervaring om op die manier het gastvrije en warme hart van Benin te leren kennen!

Joris De Moor

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik als 3de master student geneeskunde de kans heb gekregen om kennis te maken met de gezondheidszorg en de mensen in Benin. Op geneeskundig vlak heb ik in het hôpital Saint-Martin de Papané onder meer bevallingen meegedaan met dr. Kouthon en echografietechnieken geleerd van Dine (zie foto). Op persoonlijk vlak heb ik de Beninse cultuur en mentaliteit enorm geapprecieerd. Al onze Beninse collega’s waren prachtige mensen. Ik denk nog vaak terug aan deze geweldige tijd, en zou in de toekomst zeker nog eens terug willen keren.

Joris De Moor