Voor iedere Beninse vrouw een bananenboom !

In het najaar 2017 is de Stichting Hubi & Vinciane gestart met de introductie van bananenteelt in de dorpen van de regio Borgou. De teelt van bananen is niet wijdverspreid in deze regio, voornamelijk wegens het lange droge seizoen en het feit dat een bananenplant veel water nodig heeft om een goede oogst te leveren. Bananen zijn wel een zeer voedzaam product, rijk aan mineralen, en kunnen een belangrijke rol spelen in de strijd tegen kwalitatieve ondervoeding bij jonge kinderen.

In het eerste jaar werden 500 bananenscheuten verdeeld bij een 200-tal vrouwen in de 24 dorpen waar de Stichting actief is met haar landbouwprogramma. De bananenbomen werden aangeplant vlakbij de woning om zo het huishoudelijk afvalwater maximaal te kunnen benutten. De vrouwen werden ook intensief begeleid door onze landbouwconsulenten. We leerden ze aan hoe de bananenplanten te verzorgen om een maximaal rendement te halen. De uitval in dit eerste jaar was dan ook gering en na een tiental maanden werden er in totaal 9.000 kg bananen geoogst.

Wegens het grote succes in het eerste jaar en mede dankzij de adviezen, na een werkbezoek van Prof. Dr. Ir. Rony Swennen, specialist in bananenteelt aan de KU Leuven, werd het project in het tweede en het derde jaar serieus uitgebreid en werden er respectievelijk 8.000 en 12.000 bananenplanten verdeeld. In het derde jaar werd de verspreiding ook uitgebreid van 24 naar 69 dorpen. De bijkomende dorpen situeren zich in de gemeente N’Dali waar de Stichting medio 2019 gestart is met een systematische screening van ondervoede kinderen in 47 dorpen. Op die manier koppelen we curatieve acties (screening en behandeling van ondervoede kinderen) aan preventieve acties (betere kwalitatieve voeding).

Over een periode van drie jaar zal de totale oogst aan bananen 590.000 kg bedragen, met een totale marktwaarde van ongeveer 225.000 euro. We zien nu ook al dat de productie en verdeling van nieuwe bananenscheuten (aankoopprijs is ongeveer 1 euro per scheut) gebeurt via de deelnemende vrouwen van het eerste en tweede werkjaar. Door het grote succes zijn er meer en meer vrouwen in de dorpen die een bananenplant willen en dus is het goed dat de verspreiding in de toekomst mogelijk wordt zonder grote logistieke steun vanwege de Stichting. De meest ondernemende vrouwen breiden hun eigen plantage ook uit – voor zover er voldoende water beschikbaar is – en kunnen zo bananen te koop aanbieden op de plaatselijke markten.

Naast de begeleiding bij het telen van bananen heeft de Stichting ook opleidingen gegeven rond het verwerken van de bananenoogst tot afgewerkte producten die op de lokale markten met een meerwaarde kunnen verkocht worden. Het gaat hier om producten zoals bananenbeignets (Talé Talé), bananenchips, bananenmeel (kan zeer goed en lang bewaard worden) en beignets van yam met banaan, verrijkt met vismeel. Een 150-tal vertegenwoordigers uit de dorpen hebben een tweedaagse opleiding gekregen in het “Centre d’InnovAction” van de Stichting in Parakou, met kookdemonstraties en uitleg over de voedingswaarde van bananen en over gezonde en evenwichtige voeding. Die deelnemers hebben in de 69 dorpen op hun beurt een opleiding en demonstratie verzorgd, waardoor meer dan 3.000 vrouwen werden bereikt.

Stad Leuven

Dit project is zeker een groot succes. Het werd mogelijk gemaakt onder meer dankzij de financiële steun van de Stad Leuven die gezorgd heeft voor een belangrijke projectsubsidie gespreid over drie werkingsjaren.