Voor iedere vrouw een bananenplant !

In 2018 lanceerden we het project ‘Voor iedere vrouw een bananenplant’. De teelt van bananen was niet wijdverspreid in de regio waar wij actief zijn. Een bananenplant heeft immers veel water nodig en tijdens het droogseizoen is dat niet evident. Bananen zijn echter zeer voedzaam, rijk aan mineralen, en kunnen een belangrijke rol spelen in de strijd tegen kwalitatieve ondervoeding bij jonge kinderen.

Met het project wilden we in eerste instantie de teelt en consumptie van bananen promoten om zo het voedingstekort tegen te gaan. Tegelijkertijd was het project voor ons een ideale hefboom om het ondernemerschap bij vrouwen verder te ontwikkelen.

In het eerste jaar verdeelden we 500 bananenscheuten bij een 200-tal vrouwen. De scheuten werden vlakbij de woning aangeplant om zo het huishoudelijk afvalwater maximaal te benutten. De vrouwen kregen ook een intensieve begeleiding van onze landbouwconsulenten. Zij leerden hoe de bananenplanten te verzorgen om er een maximaal rendement uit te halen. Na een tiental maanden konden ze in totaal al 9.000 kg bananen oogsten.

Wegens het succes en dankzij de adviezen van Prof. Dr. Ir. Rony Swennen, specialist in bananenteelt aan de KU Leuven, konden we in 2019 en 2020 het project opschalen naar bijna 70 dorpen en verdeelden we in totaal maar liefst 20 000 bananenscheuten aan 6000 gezinnen.

Vandaag, drie jaar later, zijn de reacties en de resultaten nog altijd positief.
Gemiddeld levert elke plant twee keer per jaar een oogst van ongeveer 20 kilogram. Een kleine berekening leert dat – wetende dat meer dan de helft van de bananenplanten nog leeft – het project gemiddeld 400 ton bananen per jaar oplevert. En er komen almaar meer bananenplanten bij. De vrouwen delen immers stekken uit aan dorpsgenoten die ze op hun beurt dan weer planten en verder telen.

Verschillende vrouwen hebben in navolging van het project kleine bananenplantages aangelegd om meer bananen te kunnen telen en ze te verkopen op de markt. Onze medewerkers leren hen ook hoe ze bananen kunnen verwerken naar afgeleide producten zoals beignets, chips, meel die ze dan ook weer kunnen verkopen.

Het bananenproject heeft zeker (letterlijk en figuurlijk) zijn vruchten afgeworpen. Niet alleen hebben we de ondervoeding kunnen terugdringen. We hebben ook verschillende vrouwen een opstapje gegeven naar een eigen onderneming.

Stad Leuven

De Stad Leuven was een belangrijke partner en maakte het project mee mogelijk via een aanzienlijke projectsubsidie.