10 februari, Wereld Peulvruchten Dag

Enkele reflecties van de voedingsdeskundige en landbouwdeskundige van Stichting Hubi & Vinciane ter gelegenheid van de Wereld Peulvruchten Dag.

Het hoofddoel van Stichting Hubi & Vinciane is de strijd tegen malnutritie. En dat via haar projecten in vier domeinen: gezondheid & evenwichtige voeding, onderwijs, landbouw en ondernemerschap. Het spreekt dan ook voor zich dat de Stichting niet voorbij kan gaan aan de Wereld Peulvruchten Dag, een dag die door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 10 februari werd vastgelegd. Door er één vaste jaarlijkse dag aan te wijden wil de VN de zeer belangrijke rol van peulvruchten onder de aandacht brengen. Zij hebben niet alleen een belangrijke voedingswaarde, maar zorgen ook voor voedselzekerheid én kunnen op duurzame wijze worden geteeld.

Ter gelegenheid van Wereld Peulvruchten Dag licht de voedingsdeskundige van de Stichting in Benin, Eric Dossou Gbété, het belang van peulvruchten in het voedingspatroon toe. Samadou Sidi, een van de landbouwadviseurs, vertelt graag meer over het telen en het bewaren van peulvruchten.

Eric Dossou
Eric Dossou Gbété

“Peulvruchten zijn plantaardige voedingsmiddelen die eiwitten leveren aan het menselijk lichaam en essentieel zijn voor verschillende functies (structureel, hormonaal, enzymatisch, enz.)”. Volgens Eric zijn peulvruchten de meest toegankelijke eiwitbronnen voor de preventie en de aanpak van ondervoeding bij kinderen. Vooral belangrijk in ontwikkelingslanden zoals Benin waar vlees en zuivelproducten minder beschikbaar zijn. Peulvruchten kunnen ook in talrijke bereidingen worden gebruikt: meel verrijkt met peulvruchten, puree, beignets, enz.

Voor Eric behoren peulvruchten tot de voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde die “we aan onze voeding moeten toevoegen om een gezonde en evenwichtige voeding te bereiken”.

Samadou Sidi
Samadou Sidi

Samadou Sidi vertelt ons wat meer over de productie en het bewaren van peulvruchten: “Voordat je peulvruchten kunt eten, moet je ze uiteraard eerst telen. In Benin zijn de meest geteelde en geconsumeerde peulvruchten soja, niébé, voandzou, aardnoot, kikkererwt en struikerwt. Na de oogst is het erg belangrijk om ze op een juiste manier te bewaren zodat ze later verbruikt of verkocht kunnen worden.”

Hij wijst erop dat peulvruchten op milieuvriendelijke wijze geteeld kunnen worden. Ten eerste hebben ze minder water nodig dan andere gewassen, wat een groot voordeel is in een regio waar water zeer schaars is. Ze spelen ook een belangrijke rol in de strijd tegen erosie en bodemuitputting omdat ze geen stikstofmest nodig hebben.

Om peulvruchten goed te bewaren, moet je verschillende stappen volgen. Zodra de peulvruchten volledig rijp zijn – afhankelijk van het type peul kan dat twee tot drie maanden duren – start je met het oogsten, drogen, doppen, sorteren en indelen volgens de grootte van de zaden. Daarna verpak je ze. Voor een optimale bewaring is het belangrijk dat het magazijn grondig gereinigd en behandeld is. Bovendien moeten de paletten zodanig geschikt worden dat er gangpaden overblijven voor eventuele controles of behandelingen. Als je al die stappen zorgvuldig volgt én je de producten goed waterdicht verpakt, kun je ze maanden of zelfs jaren bewaren zonder dat ze hun voedingswaarde verliezen.

In deze periode (februari-maart) zijn de landbouwers volop bezig met hun oogsten op te slaan, het moment voor onze landbouwkundigen om hen te ondersteunen met opleidingen rond bewaar- en verpakkingstechnieken. Het toepassen van die technieken is immers cruciaal voor de voedselzekerheid.