Gestampte, gedroogde en gekruide yam of ‘Yinnou’

Recept: gestampte, gedroogde en gekruide yam of ‘Yinnou’ in het Bariba

Recept Yinnou

Yinnou is één van de favoriete gerechten in het noorden van Benin en vooral bij de Bariba of Batombu bevolking. Onze verantwoordelijke communicatie, Chams-Dine Baguiri, ging naar Waxangari l@bs in Parakou, meer bepaald naar de startup Les casseroles de Mémé om met eigen ogen te zien hoe je Yinnou bereidt. Meestal wordt het gegeten met soja tofu en kleine gebakken visjes. Een echte delicatesse, naar het schijnt.

De bereiding van Yinnou verloopt in twee grote stappen: het spoelen van de gedroogde en gestampte yam en het bakken ervan.

We beginnen met de eerste stap m.n. het spoelen van de gestampte yam om eventuele onzuiverheden te verwijderen. Vervolgens weken we de yam gedurende één tot anderhalf uur in zuiver water om hem zachter te maken.

Daarna wordt de gedroogde gestampte yam opnieuw gewassen en nog eens gespoeld. Tot slot laten we hem drogen.

De yam is nu klaar voor de tweede stap van de bereiding.

De ingrediënten die we nodig hebben, zijn arachideolie of sheaboter, gedroogde chilipeper, gehakte groene chilipeper, gesneden ui, groenten, vis, gebakken tofu, zout en wat kruiden (knoflook en gember) om op smaak te brengen.

We zetten de ketel op een laag vuur en voegen de olie toe. We fruiten de gedroogde rode peper in de olie, halen hem eruit en zetten hem even apart. Vervolgens voegen we de ui en de kruiden toe aan de olie en roeren gedurende ongeveer 30 seconden. Ook de ui en de kruiden halen we uit de ketel en zetten we apart.

Dan doen we de geplette gedroogde yam in de ketel, roeren hem los, voegen een snufje zout toe en laten vijf à 10 minuten sudderen met gesloten deksel. Ondertussen bakken we de tofu en de vis.

Zodra de yam gaar is, voegen we de op voorhand gebakken ui en de gedroogde rode peper toe. We scheppen alles goed om. De Yinnou is nu klaar om geserveerd te worden.

Voor de mensen in het noorden van Benin is het één van hun lievelingsgerechten. Als je ooit Benin bezoekt, kun je altijd aan Chams-Dine vragen om je mee te nemen naar Les casseroles de Mémé om Yinnou te proeven. Je smaakpapillen zullen niet teleurgesteld zijn, verzekert hij.