Op donderdag 24 maart huldigde Stichting Hubi & Vinciane haar afscheidnemend voorzitter Marc Vervenne – ere-rector van de KU Leuven – met een academische zitting in de promotiezaal van de KU Leuven. Na acht jaar voorzitterschap gaf Marc Vervenne de fakkel door aan Gilles de Kerchove. En dat konden we niet ongemerkt voorbij laten gaan.
Kathleen Cools, bekend VRT journaliste én ambassadeur van onze Stichting, was onmiddellijk bereid om de avond in goede banen te leiden. Eregasten waren Meryame Kitir, Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid, Herman van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad en voorzitter van de adviesraad van onze Stichting, Gilles de Kerchove, voormalig Europees topambtenaar en de nieuwe voorzitter van onze Stichting en professor Ibrahim Toko van de universiteit van Parakou, één van onze belangrijke partners in Benin.
Chris Van Geet, vicerector KU Leuven, heette de aanwezigen welkom en lichtte de visie van KU Leuven op de Noord-Zuid-werking toe. Ook zij draagt onze Stichting een warm hart toe. Enkele jaren geleden nam ze samen met Marc Vervenne deel aan een werkbezoek in het kader van de samenwerking met LUMOS en sindsdien laat Benin haar niet meer los.
Marc Vervenne werd in de bloemetjes gezet en was duidelijk wat overdonderd. Hij wist wel dat er iets speciaals te gebeuren stond, maar had niet verwacht dat er zoveel mensen aanwezig zouden zijn. Marc vertelde Kathleen Cools dat het Afrikaanse continent hem altijd nauw aan het hart gelegen heeft. Benin heeft voor hem uiteraard een bijzondere betekenis omdat hij als voorzitter advies gaf bij de samenwerking met onze lokale partners en hij ging ook meerdere malen mee om er onze projecten ter plekke te bezoeken.
Minister Meryam Kitir benadrukte vooral het belang van de 4de Pijler organisaties – zoals onze Stichting – in het geheel van de ontwikkelingssamenwerking. Die organisaties zijn misschien minder bekend dan de grotere NGO’s, maar leveren lokaal belangrijke, duurzame en concrete resultaten en hebben zich ondertussen onmisbaar gemaakt.
Gilles de Kerchove en Herman Van Rompuy waren net terug van een werkbezoek aan Benin. Allebei waren ze onder de indruk van de realisaties van onze Stichting. Er is al heel veel gedaan, maar het werk is zeker nog niet af. Door de plaatselijke overheden te betrekken en door het ownership bij de lokale inwoners te leggen, slagen we erin om duurzame en lokaal ingebedde projecten te realiseren. Ze waren ook gecharmeerd door de gedrevenheid, de openheid, de positieve ingesteldheid en de vriendelijkheid van de Beniners. En allebei hadden ze ook lovende woorden voor onze directrice in Benin, Marcienne Houenou en de andere teamleden.
Het toeval wil dat professor Ibrahim Toko van de universiteit van Parakou net in België was einde maart. Hij is de persoon die het aquaponics project in Benin, gefinancierd door onze Stichting, trekt. Maar al te graag was hij bereid om op de academische zitting te vertellen hoe hij in contact was gekomen met onze Stichting. Collega’s hadden hem gewaarschuwd dat vele organisaties allerlei zaken beloven, maar niet altijd even goed nakomen. Onze Stichting bewees het tegendeel. Na een eerste contact werden de eerste aquaponics installaties al na enkele maanden geleverd en kon het project concreet van start gaan. Ondertussen is er ter plaatse een team van docenten en studenten dat aan de verdere optimalisatie van de technologie werkt. Professor Toko was trouwens vergezeld van een tiental Beninse studenten die aan de universiteit van Namen en Luik studeren.
Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven, kon tijdens de zitting zelf niet aanwezig zijn, maar had een videoboodschap ingesproken om Marc te bedanken voor zijn jarenlange inzet. Gelukkig was hij nog wel op tijd om samen met Marc het glas te heffen.
Ook Ismael Bako, professionele basketbalspeler van de Belgische nationale ploeg, topspeler bij de Spaanse ploeg Manresa én ambassadeur van onze Stichting, kon zich jammer genoeg niet vrijmaken. Ook hij sprak in een kort filmpje Marc toe om hem te bedanken.
Na het meer plechtige gedeelte, bracht Pascale Van Assche, gedelegeerd bestuurster van onze Stichting, nog een mooi eerbetoon aan Marc. Niet alleen had ze een originele en persoonlijke tekst voorbereid, maar ze had ook een mooi betekenisvol geschenk uit Benin voor hem: een groot houten beeld van een waterkruik met gaten, gedragen door een groep mensen die samen de gaten dichthouden. En de eregasten kregen van haar geen boeketje bloemen, maar een ‘boeket Beninse bananen en een mango’.
De viering werd afgerond met een hapje en een drankje, vakkundig opgediend door de enthousiaste scouts van Diependaal.
Het was een mooie afsluiter van acht jaar voorzitterschap door Marc Vervenne, die met terechte trots de fakkel mag doorgeven aan Gilles de Kerchove.