De Stichting investeert in apparatuur en materiaal voor het labo van professor Toko

Apparatuur voor Prof. Toko
De decaan van de faculteit agronomie neemt een apparaat in ontvangst van Gilles de Kerchove

Stichting Hubi & Vinciane heeft geïnvesteerd in de uitrusting van het Laboratorium voor Onderzoek in Aquacultuur en Aquatische Ecotoxicologie (LaRAEq) van de landbouwfaculteit van de universiteit van Parakou. De apparatuur en het materiaal zullen ingezet worden in het onderzoek naar de optimalisatie van de aquaponics systemen. Die investering kadert in de realisatie van het bredere proefproject rond aquaponics, gefinancierd door onze Stichting.

De officiële overhandiging van de apparatuur en het materiaal vond plaats op donderdag 10 maart 2022 in het laboratorium van professor Ibrahim Toko. De plechtigheid werd bijgewoond door Gilles de Kerchove, voorzitter van de Stichting, Herman Van Rompuy, voorzitter van de Adviesraad van de Stichting, Pascale Van Assche, gedelegeerd bestuurster en de bestuurders Marc Croonen en Benoît Akando, ereconsul van Benin in Luik.

De nieuwe uitrusting bestaat onder meer uit vijf pompen met hoge capaciteit voor de waterrecyclage en een ultraviolet apparaat om het water te ontsmetten en te steriliseren en zo ziektes in de vijvers te voorkomen. Daarnaast gaat het ook om verschillende onderdelen van de moderne biofilter die in het Centrum voor onderzoek en vernieuwing van de landbouwfaculteit wordt geïnstalleerd én 5 kubieke meter bioballen en bioblokken die nodig zijn voor de filtratie.

Gilles de Kerchove overhandigde het materiaal persoonlijk aan professor Valérien Zinsou, decaan van de landbouwfaculteit en vertegenwoordiger van de rector van de universiteit. Hij was zeer tevreden met het geschonken materiaal.

Ook de directeur van LaRAEq, professor Ibrahim Toko, was zeer blij met de nieuwe en geavanceerde apparatuur. Hij lichtte toe dat ze momenteel aan verschillende aquaponics systemen werken. Hij dankte onze Stichting voor het materiaal, de technische ondersteuning en de financiering van het onderzoekswerk. Volgens hem zal die nieuwste generatie apparatuur het mogelijk maken om de filtratie van het viswater te verbeteren. Het gerecycleerde water zal dan ook gebruikt kunnen worden voor de bewatering van de gewassen in de groentetuin achter het laboratorium.

Tot slot nog enkele foto’s van het bezoek van de Belgische delegatie aan de verschillende afdelingen van de LaRAEq.