Dankzij de Stichting is de okra geteeld in Gomez Kparou erg gegeerd!

Okra geteeld in Gomez Kparou
Enkele klanten met hun manden met okra op het veld van Gomez Kparou, met een teler en met de medewerker landbouwkunde van de Stichting

Gomez Kparou, een dorp in het district N’Dali, een van de interventiegebieden van de Stichting Hubi & Vinciane, staat bekend om de kwaliteit van zijn tuinbouwproducten, met name zijn ‘gombo’, in Europa beter bekend als ‘okra’.

Groenteverkopers uit andere wijken en dorpen en zelfs uit Parakou komen er okra kopen. Dat de okra van Gomez Kparou zo gegeerd is, is mede te danken aan de Stichting Hubi & Vinciane.

De inwoners van Gomez Kparou, een dorp aan de rand van N’Dali, zijn hoofdzakelijk werkzaam in de landbouw. Tijdens het droge seizoen focussen ze op het kweken van tuinbouwgewassen zoals tomaten, pepers en okra’s. Die laatste groente wordt buiten het seizoen geoogst en trekt verkoopsters van de omliggende markten aan.

Reactie van enkele klanten

Een klant/verkoopster vult haar mand met okra
Een klant/verkoopster vult haar mand met okra

De groenteverkoopsters palmen het veld in op zoek naar okra. Sikiratou Zakari, één van hen, is al bediend en lacht. “De okra die hier wordt geproduceerd, is echt van goede kwaliteit. Dat is waarom ik vanuit N’Dali-centrum naar hier kom”, zegt ze.

Julie Adjakou, een andere groenteverkoopster, treedt haar bij : “Ik kom vanuit Parakou naar hier om okra te kopen en door te verkopen op de markt van Gema. Mijn klanten zijn altijd heel tevreden met de okra die ik hier aankoop”.

Als de okra van Gomez Kparou zo gewaardeerd wordt, dan is dat grotendeels te danken aan de Stichting Hubi & Vinciane.

Wat heeft de Stichting voor de okraproducenten gedaan?

De medewerkers van de Stichting, gespecialiseerd in agro-ecologie en landbouwondernemerschap, hebben de boeren van Gomez Kparou verschillende opleidingen gegeven : het planten, telen, verwerken én bewaren van groenten zoals chilipeper, tomaat en okra.

Helène Dangui, een producente die heeft deelgenomen aan de groenteteeltopleiding van de Stichting, legt uit: “Wij passen de kennis die we verwerven en het advies dat we krijgen tijdens de opleidingen toe in de praktijk. Het resultaat is dat veel mensen bij ons komen kopen omdat we producten van goede kwaliteit kunnen leveren.”

Zij wijst ook op enkele problemen waar ze nog mee te kampen hebben : “Het gebrek aan water belemmert de productiviteit van de gewassen. En door het ontbreken van een omheining kunnen we de groenten ‘s nachts niet tegen de dieren beschermen. Het zou goed zijn moest de Stichting ons daarbij kunnen helpen.”

Zelf uitgegraven waterputten waar de producenten water halen om de gewassen te irrigeren