De banaan binnen handbereik in gezinnen en scholen

Bananen

In maart 2018, werden 504 bananenscheuten aan 179 personen geschonken; onder hen 172 vrouwen van de interventiezone van de Stichting Hubi en Vinciane.

Reeds in oktober waren de resultaten zichtbaar. De toestand van de bananentrossen getuigde van de nauwgezette opvolging, ondersteuning en raadgeving door de agrotechniekers en van de toewijding van de deelnemers aan het project. Het uitzicht van een bananentros hangt af van het onderhoud, de nodige toevoer van water en aangepaste voedingsmiddelen. Dit verklaart ook de verschillen in zowel gewicht als in het aantal trossen die verschillen van bananenboom tot bananenboom. Tijdens de oogst worden de trossen gewogen en het aantal trossen geteld.

De resultaten toonden aan dat een tros gemiddeld 19 kg woog en dat een boom gemiddels 11 trossen bevatte. De totale productie bedroeg 7,99 ton.

Bijna de volledige oogst werd in de huishoudens zelf opgegeten. Hierdoor kenden de gezinsleden dus een lichte verbetering in hun voedinsgpatronen.

De tweede fase van het bananenproject, dat onlangs werd gelanceerd, zal toelaten om de kwaliteit van de voeding verder te verbeteren in gezinnen en ook in scholen.

Wat dit laatste betreft werden bananenproeverijen georganiseerd voor scholieren en hun leraars. Doel van deze actie is dat de kinderen de smaak van de banaan te pakken krijgen en deze dan ook vragen aan hun ouders.