De soja dorser

De soja werd oorspronkelijk geproduceerd om de voedsel- en financiële autonomie van de producenten te verbeteren.

Na de oogst wordt het soja gedorst om de bonen te verkrijgen, die dan verkocht kunnen worden. Het dorsen is een zware taak en wordt vaak nog op archaïsche wijze met dekzeilen en stokken uitgevoerd. Na het dorsen worden de bonen een aantal keren gewand en vervolgens grondig gesorteerd om plantenresten en ander vuil te verwijderen.

Al deze handelingen duren veel langer dan nodig. Om deze taak te vergemakkelijken en de werktijd na de oogst voor de boeren te verkorten, heeft de Stichting een multifunctionele dorsmachine ter beschikking gesteld, die zowel kan dorsen, wannen als sorteren. De dorsmachine wordt aangedreven door een dieselmotor met een vermogen van zes pk en wordt 12 uur per dag ingezet. Eén ton soja kan verwerkt worden in twee uur tijd.

De machine wordt in verschillende dorpen in de gemeente Tchaourou ingezet. De boeren hebben zich zo georganiseerd dat het gebruik ervan in natura wordt betaald. De opbrengst wordt gebruikt voor het onderhoud en de aankoop van reserveonderdelen.

Dit is een mooi voorbeeld van een gemeenschappelijk beheer van een landbouwmachine.