Versterking van het team van vrouwelijke voedingsambassadeurs

Femmes Ambassadrices de Nutrition – FAN

Mijn naam is BARANON Nadiath. Ik ben geboren in 1985 en moeder van twee kinderen. Ik werk als boerin en ben aangeduid als één van de vrouwelijke voedingsambassadrices (Femmes Ambassadrices de Nutrition of FAN) om via een programma van activiteiten de ondervoeding in mijn dorp te bestrijden.

Vandaag, 5 februari 2020, heb ik deelgenomen aan een opleiding georganiseerd door de Stichting Hubi & Vinciane. De FAN’s leren er hoe ze in samenwerking met de gemeenschap voedingsopleidingen en kookdemonstraties kunnen begeleiden en hoe ze de kinderen van 6 maanden tot 5 jaar die aanwezig zijn bij die sessies, kunnen helpen.

Na het volgen van de opleiding heb ik heel wat extra kennis over ondervoeding opgedaan en weet ik hoe je ondervoeding kunt bestrijden bij kinderen van 6 maanden tot 5 jaar. Ik heb onder meer geleerd hoe je acute ondervoeding kunt identificeren aan de hand van de armomtrek of de brachiale perimeter. Je meet de omtrek van de linkerarm van het kindje met een groen-gele-rode driekleurige strip. Groen geeft aan dat het kind een goede voedingsstatus heeft. Geel betekent dat het gescreende kind aan matige acute ondervoeding lijdt. Gaat het om de rode kleur, dan spreken we over een ernstige acute ondervoeding.

Ik heb ook geleerd om vijf verschillende uitgebalanceerde maaltijden te bereiden, namelijk:

  • sojapap verrijkt met poeder van het moringablad
  • pap van gefermenteerde mais verrijkt met pindapasta
  • pap van gefermenteerde mais verrijkt met eieren
  • puree van yam met rode olie verrijkt met kleine gemalen visjes
  • kleverige saus verrijkt met kleine gemalen visjes die bij verschillende pasta’s geserveerd kan worden

Dankzij deze opleiding voel ik me voldoende competent om voedingsopleidingssessies te begeleiden. Ik engageer me dan ook om eens per kwartaal deze activiteit in mijn dorp te organiseren.