Rahmat Sokouinto, diëtiste en voedingsdeskundige

Rahmat Sokouinto, diëtiste en voedingsdeskundige

Het lokale team van onze Stichting breidt uit: Rahmat Sokouinto, diëtiste en voedingsdeskundige, komt het team versterken. Zij zal meer concreet het project tegen de niet-overdraagbare ziekten (NOA) leiden. En naar goede gewoonte, stellen we jullie onze nieuwe medewerker voor aan de hand van een kort interview.

Kun je je kort even voorstellen?

Ik ben Sokouinto Tchoukouna Rahmat, een jonge vrouw, gepassioneerd door voeding. Een passie die ik heb ontwikkeld tijdens mijn opleiding Voeding en Diëtetiek aan de Faculteit Gezondheidswetenschappen in Cotonou.

Waarom heb je gesolliciteerd bij de Stichting? Wat sprak je in het bijzonder aan?

De meeste voedingsprojecten in Benin zijn gericht op ondervoeding bij kinderen, wat uiteraard een goede zaak is. We vergeten echter vaak dat er ook andere voeding gerelateerde ziekten zijn zoals diabetes en hypertensie. Die ziekten zijn belangrijke doodsoorzaken in de wereld en vooral in ontwikkelingslanden zoals Benin. Met het project van de Stichting krijg ik de kans om bij te dragen aan de verbetering van het voedingspatroon en de levensstijl van de mensen. En dat door preventieve en gezondheid bevorderende activiteiten in verband met NOA’s op te zetten. Vandaar mijn belangstelling om te solliciteren bij de Stichting.

Hoe verliep de startbijeenkomst van het NOA-project?

De startbijeenkomst van het NOA-project vond plaats op 16 juni 2022 in het kantoor van onze Stichting. De vertegenwoordigers van de gemeenten Parakou en Tchaourou waren aanwezig. Na een welkomstwoordje van Marcienne Houenou, onze directrice, opende de vertegenwoordiger van de Departementale Directeur van Gezondheid van de regio Borgou de bijeenkomst. Eerst gaf mijn collega-voedingsdeskundige van de Stichting een algemeen overzicht van het NOA-project. Vervolgens bespraken we allemaal samen hoe we de doelgroepen zouden bepalen en hoe we de zieke personen zouden doorverwijzen naar het gezondheidscentrum om een behandeling op te starten. We hebben het ook gehad over de organisatie van workshops lichamelijke opvoeding. We bespraken daarnaast het probleem om moestuinen aan te leggen in sterk verstedelijkte gebieden zoals Agba-Agba, een district van Parakou, waar er eigenlijk onvoldoende ruimte is. Een mogelijk alternatief bestaat uit het aanleggen van grotere gemeenschappelijke moestuinen en uit het promoten van bodemloze teelten zoals substraatteelt of hydrocultuur.
Na de pauze namen we de selectiecriteria voor het project onder de loep en konden we vragen stellen en suggesties formuleren. Tot slot selecteerden we zes dorpen waar we het NOA-project zullen uitrollen: de dorpen Wanssirou, Baka en Agba-Agba in de gemeente Parakou en de dorpen Kaki-koka, Koubou en Tépkarou in de gemeente Tchaourou.

Hoe ga je je werk aanpakken?

Dit project is een hele uitdaging voor mij. Ik zal het dan ook met heel veel ‘sérieux’ en motivatie aanpakken.

Welke prioriteiten heb je voor jezelf gesteld?

Ik heb mezelf doelen gesteld op twee niveaus. Ten eerste wil ik de doelstellingen van het project realiseren door acties op te zetten en vernieuwend te zijn. Ten tweede wil ik zelf een rolmodel zijn op het vlak van gezonde voedingspatronen. Ik ben erg blij om voor de Stichting te werken en ik zal mij dan ook volledig inzetten.