Twinning tussen Sint-Pietersschool in Mechelen en Bonsi school in N’Dali

Hoe breng je twee verschillende werelden dichter bij elkaar? En hoe zorg je ervoor dat die andere wereld geen ver van mijn bed show blijft? Wel, door die twee werelden in contact te brengen met elkaar en door hen van mens tot mens te laten communiceren. Dat is wat we beogen met het twinning project: scholen van ‘hier’ (België) en scholen van ‘daar’ (Benin) laten samenwerken. Hoe ver of diepgaand die samenwerking gaat, bepalen de scholen zelf.

Twinning Sint-Pietersschool en Bonsi school

Dirk Letens, directeur van de Sint-Pietersschool in Mechelen, was er als de kippen bij om zijn school te ‘twinnen’ met een basisschool in Benin, West-Afrika. Dankzij de ondersteuning van de Stichting Hubi&Vinciane kwam er snel een mooie match uit de bus. De Sint-Pietersschool wilde vooral werken rond gezonde voeding en het kweken van groenten. Daarop gingen de medewerkers van onze Stichting op zoek naar een school in Benin die daar intensief mee bezig is. En na enig zoekwerk, kwam de Bonsi school uit N’Dali uit de bus. De directeur, Marius, was onmiddellijk erg enthousiast.

Een eerste kennismaking van beide directeurs volgde vrij snel, in september 2021, via What’s app. Ze stelden een samenwerkingsplan op en dienden hun project in bij Scholenbanden. De subsidies van Scholenbanden zijn natuurlijk meer dan welkom om hun vele plannen te realiseren.

Zelfgemaakte kaartjes en kleine cadeautjes gingen van Mechelen naar Benin en omgekeerd. Dat was mogelijk omdat er regelmatig mensen van Stichting Hubi&Vinciane naar Benin reisden en heel graag postbode speelden voor de scholen. De Sint-Pietersschool stuurde ook materiaal op om in de moestuin te werken en zaadjes van verschillende planten. Ook foto’s en filmpjes werden opgenomen en uitgewisseld. De leerlingen van de Sint-Pietersschool zetten hun beste beentje voor in het Frans en stelden zich in leuke korte filmpjes voor aan hun peers in Benin. Ook de leerlingen van Benin maakten leuke filmpjes die dan via de Stichting Hubi&Vinciane doorgespeeld werden naar de Sint-Pietersschool.

Twinning Sint-Pietersschool en Bonsi school

Het hoogtepunt van het eerste jaar samenwerking, was ongetwijfeld het bezoek einde mei van Dirk Letens en twee leerkrachten, Annelies Vander Aa en Liesbeth Van Looken, aan de Bonsi-school. Marius, de directeur ter plaatse, had nooit verwacht dat het zo snel zou gaan. Het was een bijzondere en pakkende ervaring voor iedereen. In het filmpje hieronder delen de directeurs en leerkrachten hun eerste indrukken.

Beide scholen zijn vast van plan om nog lang samen te werken. De uitwisseling is nog maar net begonnen. Heel wat afspraken werden gemaakt. En in een volgende stap, in 2022-2023, is het de bedoeling dat de directeur en de collega’s van de Bonsi school hun collega’s in Mechelen bezoeken. Wordt dus zeker vervolgd.

Basis-, secundaire of hogescholen die willen twinnen met een school in Benin of die geïnteresseerd zijn in andere projecten van onze Stichting, kunnen altijd contact opnemen met onze Stichting via chris@hubi-vinciane.be.