Rijst met bonen, een van de populairste gerechten in Benin

Rijst met bonen - Riz aux haricots

Rijst met bonen, of Atassi zoals men in het Fon zegt, en Waké zoals men in het Dendi en Bariba zegt, is een van de populairste gerechten in Benin. Om dat gerecht te bereiden, heb je rijst en bonen nodig (de hoeveelheid hangt af van het aantal personen), een ketel, water, vuur en rode potasse, gemaakt van de geroosterde gedroogde blaadjes van de amarant.

We leggen uit hoe je in enkele stappen het populaire gerecht bereidt.

Zet de pot met water op het vuur. Verwijder de slechte zaadjes en andere afval uit de bonen, spoel ze af en doe ze in de pot met water.

Los de rode potasse op in een klein beetje water en voeg toe aan de inhoud van de pot. De potasse geeft kleur aan de bonenrijst.

Kook gedurende 10 minuten. Spoel intussen de rijst en voeg hem ook toe aan de ketel. Doe er een beetje zout bij en laat alles koken tot de rijst gaar is.

De bonenrijst kun je eten met gebakken groenten. Je kunt er ook een beetje chili en olie aan toevoegen. Op de foto’s hieronder wordt de bonenrijst opgediend met een mengeling van gebakken tomaten, kool en wortelen. Smakelijk!

Rijst met bonen - Riz aux haricots

Als je naar Benin gaat, probeer het gerecht dan zeker uit. Wij verzekeren je dat je niet teleurgesteld zult zijn.