Eerste steenlegging van het incubatiecentrum in Tinré

Op vrijdag 5 november 2021 vond de eerste steenlegging plaats van het incubatiecentrum in Tinré in de gemeente N’Dali. Bij de plechtigheid waren onder meer de burgemeester van N’Dali en de vertegenwoordiger van de prefect van Borgou aanwezig.

Incubatiecentrum
De afgevaardigd bestuurder van de stichting, de vertegenwoordiger van de prefect van Borgou en de burgemeester van N’dali leggen de eerste steen van het incubatiecentrum in Tinré

Binnenkort opent het incubatiecentrum voor ondernemers en jonge afgestudeerden zijn deuren. Vanuit een bezorgdheid over de beperkte tewerkstellingsmogelijkheden voor jongeren in Benin heeft onze Stichting een incubatiecentrum opgericht. Voor Pascale Van Assche, gedelegeerd bestuurster van onze Stichting zal dit incubatiecentrum ondernemende jongeren ondersteunen bij de realisatie van hun projecten in diverse domeinen. Het centrum zal openstaan voor alle ondernemers – beginners of niet – uit alle lagen van de Beninse bevolking, met de focus op innoverende, ecologische, duurzame en sociale projecten.

De geselecteerde jongeren zullen technische ondersteuning krijgen van deskundigen in hun domein. Bovendien krijgen zij ook een opleiding in bedrijfsbeheer en business planning. En dat voor een forfaitaire financiële bijdrage.

Op het terrein van het incubatiecentrum zal er ook aan land- en tuinbouw gedaan worden.

In het incubatiecentrum zullen niet alleen onderzoeks- en opleidingsactiviteiten plaatsvinden. Er zal ook aan land- en tuinbouw gedaan worden. Zo staat er onder meer een vernieuwend (ontkoppeld) aquaponics project gepland. Daarnaast zullen er konijnen en geiten gefokt worden. De geitenmelk zal tot kaas verwerkt worden. En het fruit uit de moestuin zal tot sap geperst worden.

De lokale overheid verheugt zich over de bouw van het incubatiecentrum

De vertegenwoordigers van de lokale overheden die bij de eerste steenlegging aanwezig waren, waren heel enthousiast en tevreden. Daouda Saka Mèré, de burgemeester van de gemeente N’Dali, is blij dat het het incubatiecentrum in zijn gemeente opstart : “De oprichting van het centrum betekent werkgelegenheid voor onze jongeren. Vandaag blijkt hoe moeilijk jongeren het hebben op de arbeidsmarkt. Zelfstandig ondernemerschap is dan ook een goed alternatief. Dit incubatiecentrum geeft ondernemende jongeren de kans om hun vaardigheden te perfectioneren om uiteindelijk zelf een zaak op te starten.”

Sanni Bio Bayé die de prefect van Borgou vertegenwoordigde, kon zich helemaal terugvinden in de woorden van de burgemeester. Het incubatiecentrum sluit volgens hem naadloos aan bij het actieprogramma van de Beninse regering. “Dit incubatiecentrum zal de werkloosheid bij onze jongeren terugdringen, de plaatselijke economische ontwikkeling stimuleren en de levensomstandigheden van jongeren verbeteren. Het past helemaal in de plannen van de Beninse regering om vooral creatieve en innovatieve projecten in de landbouw en andere sectoren te promoten.”

Sanni Bio Bayé bevestigde ook dat de lokale overheden de acties van de Stichting ten volle ondersteunen om zo de slaagkansen van het incubatiecentrum te maximaliseren.

Het terrein van het toekomstige incubatiecentrum beslaat meer dan anderhalve hectare. De bouwwerkzaamheden starten één van de komende weken zodat het incubatiecentrum effectief van start kan gaan in de loop van volgend jaar.