Eetgewoontes in het noorden van Benin

Op ontdekkingsreis naar de eetgewoontes in het noorden van Benin

Elke bevolking heeft haar eigen eetgewoontes, zo zijn de gerechten uit het noorden van Benin vooral rijk aan koolhydraten, vetten en eiwitten, zoals de drie recepten die we u hieronder voorstellen.

Het eerste gerecht is een taart gemaakt van bonen, geschikt voor het ontbijt of voor een vier uurtje en wordt vergezeld van een maïs- of gierstepap. De beignet wordt verkregen door de bonen te weken gedurende 2 uur, vervolgens de schil te verwijderen, ze te malen, te kruiden met zout en kruiden, vervolgens te kneden en tenslotte te frituren. De bereiding van de maïs- of gierstepap gebeurt als volgt : na het weken van de mais gedurende 2 à 3 dagen, wordt ze gemalen en gezeefd. Vervolgens wordt het zetmeel aangelengd met water en ten slotte gekookt.

Het eerste gerecht : een taart gemaakt van bonen

Het tweede gerecht is een couscous van gedroogde yamwortel die Wassa Wassa genoemd wordt. De yamwortel wordt gemalen, bevochtigd, gegranuleerd, voorgestoomd, gewassen en gestoomd. Het wordt vaak samen met een saus op basis van tomaten, uien en chilipepers gegeten. Deze couscous wordt overal verkocht, ook in scholen. Dankzij haar voedingsspecialisten, verbeterde de Stichting dit gerecht door moringa, een groente, en sojakaas toe te voegen. Een groot aantal vrouwen werden hierin opgeleid en konden zo een bron van inkomsten creëren door de couscous in scholen en elders te verkopen.

Het tweede gerecht : een couscous van gedroogde yamwortel (Wassa Wassa)

Het derde gerecht is Akassa (een maïsdeeg) met Alélé (een bonentaart). De maïs wordt gedurende 2 à 3 dagen geweekt, vervolgens gemalen, gezeefd en op een vuur gekookt onder voortdurend schudden gedurende ongeveer 20 à 30 minuten. Alèlè wordt verkregen door de bonen 2 uur te weken, de schil te verwijderen, te kruiden met rode olie, zout en kruiden en vervolgens te verpakken in stoomzakjes.

Het derde gerecht : Akassa (een maïsdeeg) met Alélé (een bonentaart)

Het gebrek aan kennis over gezonde voeding is een rem op de verdere ontwikkeling, waardoor de bevolking voedsel in zakjes blijft koken. De Stichting probeert hier iets aan te doen en stimuleert vrouwen om dit gerecht te koken in bananenbladeren. Via haar project “Elke vrouw een bananenplant” worden deze bladeren beschikbaar gesteld.

Bijna alle gerechten die we hebben kunnen ontdekken zijn niet evenwichtig. Ze bevatten voldoende bronnen van koolhydraten, eiwitten en vet, maar te weinig groenten en fruit. De Stichting zoekt verbetering door in haar interventiegebieden moestuinen voor groente en fruit aan te leggen in scholen en in huishoudens.