FOTODAGBOEK – De garde-malades

Wanneer iemand in België gehospitaliseerd wordt, kan hij of zij niet alleen rekenen op medische zorg, maar ook op de “hoteldiensten” van het ziekenhuis als patiënt. De patiënt krijgt drie keer per dag een maaltijd in zijn kamer, hij wordt indien nodig gewassen door het verplegend personeel, zijn wonden of verbanden worden verzorgd door het verplegend personeel, het onderhoud van de kamer wordt verzekerd door een gespecialiseerd team. Kortom, onze ziekenhuizen bieden een complete service aan hun patiënten. Familieleden en vrienden kunnen op bezoek komen tijdens strikt gereguleerde bezoekuren. Als Europeanen beschouwen wij dit als vanzelfsprekend. Niets is minder waar.

In Benin – zoals in veel Afrikaanse landen – zorgen ‘garde-malades’ (ziekenwakers) voor de patiënt. De Stichting heeft al veel geïnvesteerd in de verbetering van de leef- en werkomstandigheden van de garde-malades. Mede dankzij een donatie van de provincie West-Vlaanderen in 2017 is het gelukt om voor hen kook-, was- en slaapgelegenheden te bouwen.

De garde-malades zorgen niet alleen voor vrouwelijke familieleden die pas bevallen zijn. Ze zorgen ook voor de pasgeborenen en wassen ze, zodat de moeders kunnen rusten.

De garde-malades blijven ter plaatse zolang hun familielid in het ziekenhuis ligt. Ze koken en wassen voor de patiënt, maar zorgen er ook voor dat de patiënt zijn of haar medicijnen op tijd inneemt. Als er problemen zijn, informeren zij de dokter of ander medisch personeel.

De garde-malades bereiden het eten in potten die ze op een stapel stenen plaatsen. Mede dankzij een donatie van de provincie West-Vlaanderen heeft de Stichting zwaar geïnvesteerd in de verbetering van de leef- en werkomstandigheden van de garde-malades. Zo zijn er bijvoorbeeld kookplaatsen voorzien (zie foto rechts) waar de garde-malades hun potten en pannen op een stabiele en veilige manier op een kookbekken kunnen plaatsen. De Stichting heeft ook was- en slaapplaatsen gebouwd voor de garde-malades.