Ondervoeding in Benin: de getuigenis van ouders wiens kinderen genezen zijn dankzij de Stichting

Mijn naam is DRAMANE Soumanou, 42 jaar oud, ik ben boer en vader van zes kinderen waaronder de tweeling DRAMANE Assana en DRAMANE Bako. Ik woon in het dorp OUENOU in de gemeente N’Dali.

In de maand februari 2020 was mijn tweeling, Assana en Bako, 13 maanden oud, erg ziek. Het begon allemaal met herhaalde diarree en koorts. Na een paar dagen ging hun gezondheid enorm achteruit. Ze vielen af en konden niet goed meer eten. Met mijn magere financiële middelen kon ik ze alleen maar naar het gezondheidscentrum brengen.

Gelukkig kregen we in dezelfde periode het bezoek van mevrouw Fadima OROU MAMADOU (Voedingsanimatrice bij de Stichting) die de twee kinderen heeft gescreend en ons heeft verteld dat ze aan zeer ernstige ondervoeding lijden. Ze zei dat ze doorverwezen moesten worden naar het zonehospitaal in BOKO. Ze gaf ons een papier (referentiekaart) dat we in het ziekenhuis moesten tonen voor de gratis opvang van de kinderen. Mijn vrouw maakte zich de volgende dag meteen klaar om met de twee kinderen naar Boko te gaan. Ze getuigt ook over haar ervaringen. 


Mijn naam is SAOUREGUI Aissétou, 30 jaar oud. Ik ben huisvrouw en moeder van zes kinderen. Toen de animatrice ons het referentieblad gaf, maakte ik me klaar om de kinderen naar het ziekenhuis te brengen. Bij aankomst in het ziekenhuis heb ik het verwijzingsformulier overhandigd aan de maatschappelijk werkster die verantwoordelijk is voor de behandeling van ondervoede kinderen. De eerste dagen werden de kinderen alleen gevoed met melk die door de maatschappelijk werkster werd klaargemaakt. Tegelijkertijd kregen de kinderen medicijnen die ik hen op regelmatige tijdstippen gaf. Een paar dagen later voegde de maatschappelijk werkster nog een soort van pasta toe aan de melk (Plumpy’Nut) en de kinderen namen elk een zakje per dag. Na drie weken waren mijn kinderen weer helemaal gezond en de maatschappelijk werkster heeft ons na de laatste tests naar huis laten gaan. Ze gaf me pakjes Plumpy’Nut en versterkte bloem mee die ik thuis aan de kinderen moest blijven geven.

Sinds mijn thuiskomst, krijg ik regelmatig bezoek van de voedingsanimatrice van de Stichting om samen met mij de kinderen op te volgen wat hun voeding betreft. Ze heeft me geleerd hoe ik zelf evenwichtige maaltijden kan samenstellen zoals: sojapap, maïspap verrijkt met pindapasta of eieren etc. Ze heeft me ook geleerd hoe ik zelf een evenwichtige maaltijd kan maken. Vandaag de dag doen mijn kinderen het heel goed en hebben ze geen gezondheidsproblemen meer.

Mijn man en ik danken de Stichting Hubi & Vinciane voor het redden van het leven van onze kinderen dankzij het ondervoedingsproject in onze gemeente. Ik moedig hen aan om dit project ook in de andere gemeenten voort te zetten om onze kinderen te redden.

We danken ook de gezondheidswerkers van BOKO voor hun onthaal en hun beschikbaarheid tijdens de hospitalisatie van onze tweeling.