Fotodagboek – Stage studente geneeskunde

Stage als studente geneeskunde in de ziekenhuizen van Boko en Papanè

auteur: Jolien Van de Wijer

Eind oktober 2019 vertrokken wij, vier studenten geneeskunde van de KU Leuven voor een stage van drie maanden naar Benin.

Hannah, Viki, Liese en ikzelf (Jolien) hadden ons goed voorbereid en zelfs een spaghettislag georganiseerd om ter plaatse het malnutritie project van de Stichting te steunen.

In Benin aangekomen werden we wegwijs gemaakt door het lokale team van de Stichting. We deelden ons op in twee groepen die beurtelings in Boko en Papanè aan de slag gingen.

Viki houdt consultatie op de pediatrie in Boko
Jolien luistert naar de harttonen van de ongeboren baby
We behelpen ons met het materiaal dat ter beschkking staat. Ziehier de ambulance. Hiermee vervoerden we een moeder met kind en een overmaatse zuurstoffles (50 kg). We zaten met zijn drieën vooraan : de oma van het kind op mijn schoot.
Niemand wordt gespaard. Ook de verpleger kan ziek worden… een paar dagen in een ziekenhuisbed leerde mij het leven van de ziekenhuispatiënt kennen. Nuance: ik kreeg een éénpersoonskamer en moest niet op ziekenzaal.
De weekends worden gevuld met uitstappen en sociale contacten Verpleegster Pamela leerde ons yam pilé koken
De weekends werden ook nuttig besteed. We beschilderden de muren van de vernieuwde pediatrie in Papanè.
Na wekenlang intens samenwerken valt het afscheid zwaar. We danken de medewerkers voor de collegialiteit èn voor de zorgen toen ik zelf ziek was.
Tijdens de laatste dagen van ons verblijf zochten we het gezelschap op van onze mede studenten die stage liepen in het universitair ziekenhuis in Cotonou. We vierden samen Kerst in lokale klederdracht!