Fotodagboek – Werkbezoek aan Benin

Van 6 tot 19 februari 2021 brachten we een kort, maar intensief werkbezoek aan Benin. Het was een warm weerzien – in letterlijke en figuurlijke zin – met onze Beninse medewerkers. Samen met hen werkten we een goed gevuld programma af. Lopende projecten werden opgevolgd, nieuwe projecten werden geïnitieerd, nieuwe interessante contacten werden gelegd, bestaande contacten werden aangehaald, overeenkomsten werden afgesloten of hernieuwd en heel wat ideeën werden opgedaan. Stof en werk genoeg tot aan het volgende werkbezoek dat in november plaatsvindt. We geven jullie graag enkele sfeerbeelden mee.

Bezoek aan het Centre Nonvignon in Grand Popo

Bezoek aan het Centre Nonvignon in Grand Popo, een aangenaam stadje aan de kust: in het centrum krijgen jongeren een professionele opleiding van één jaar ter voorbereiding van een baan in de horeca. De cursisten met koksmuts poseren trots na een weekje ‘banketbakkerij’. Een prachtig lokaal initiatief dat jongeren meer kans biedt op werk in een streek met toeristisch potentieel. Wordt zeker vervolgd.

Centre de Formation, Ferme de Sokounon

Le Centre de Formation, Ferme de Sokounon, is al jaren een partner van de Stichting. Boeren en studenten landbouwkunde komen enkele maanden op stage, en ook boeren kunnen een opleiding volgen. Onze Stichting investeerde er recent in degelijk logement met sanitaire installaties voor de stagiairs – met dank aan Vlaams Brabant.

bezoek aan Inoussa Zime Chabi, de burgemeester van Parakou

Goede contacten met de lokale overheden zijn heel belangrijk voor de succesvolle realisatie van onze projecten. De delegatie bracht dan ook onder meer een bezoek aan Inoussa Zime Chabi, de burgemeester van Parakou waarvan hier een foto, en aan vertegenwoordigers van het departement van onderwijs en had een vergadering met de kabinetschef van het ministerie gezondheidszorg en de directeur van het universitair ziekenhuis in Parakou.

project Aquaponics

Ook de aanpak, de testen en het onderzoek naar de technische en zakelijke haalbaarheid van het project Aquaponics werden besproken, o.a. met professor Ibrahim Toko, met Christian Guibidi, voorzitter van viskwekers in Benin en met Claude Borna, CEO van SéméCity, het centrum voor ontwikkeling en innovatie in Cotonou

directie van de hospitalen in Boko en Papané

Met de directie van de hospitalen in Boko en Papané bespraken we de vordering van de lopende projecten en de prioriteiten voor het komende jaar. De man op de foto is Emile Kouthon, directeur van het hospitaal Saint-Martin in Papané.

leerlingen toonden ons enthousiast de werking van de waterpomp

En ook de scholen werden bezocht. De leerlingen toonden ons enthousiast de werking van de waterpomp, de aangelegde schooltuinen met bananenplanten en de tippy taps.

Frère Florent Priuli, voorzitter van AMCES

AMCES, de associatie van privé ziekenhuizen in Benin, is ook een belangrijke partner van onze Stichting. Op de foto ondertekent Frère Florent Priuli, voorzitter van AMCES, de hernieuwing van het samenwerkingsakkoord tussen de Stichting en AMCES. Frère Florent, een Italiaans chirurg en goede vriend van de Stichting, is ook medisch directeur van het Hôpital St Jean de Dieu in Tanguiéta.

Jan Flamend, CEO van ValueSelling

Van 15 tot en met 18 februari werden onze lokale medewerkers ondergedompeld in de geheimen van Social Marketing. Jan Flamend, CEO van ValueSelling leerde hen hoe je verkooptechnieken kunt gebruiken om een humanitaire organisatie en haar projecten optimaal aan de man te brengen.