Inhuldiging van het incubatiecentrum ‘Ariziki’

Op dinsdag 14 maart 2023 huldigde Stichting Hubi & Vinciane haar incubatiecentrum ‘Ariziki’ in de gemeente N’Dali in. Het nieuwe centrum met een oppervlakte van 234 m² op een terrein van 1,6 hectare is een belangrijke hefboom voor de ontwikkeling van het ondernemerschap bij Beninse jongeren.

incubatie center

Het centrum kreeg de naam ‘Ariziki’ wat rijkdom en welvaart betekent in het Bariba, Dendi en Peul, drie talen die in het noorden van Benin gesproken worden. De Secrétaire Général, Préfecture Borgou, de heer Sanni Bio Bayé, had de eer het incubatiecentrum officieel te openen. De heer Martin Deroover, Diensthoofd Ontwikkelingssamenwerking aan de Belgische ambassade in Benin, was speciaal vanuit Cotonou afgereisd om de opening bij te wonen.

Adam Mala

Ook Adam Malla Issifou, verantwoordelijke van het centrum én directeur van de NGO Cooperation for Sustainable Impact (CIPD) kon uiteraard niet bij dit plechtige moment ontbreken. De delegatie van onze Stichting in België bestond uit Gilles de Kerchove, Pascale Van Assche en Ingrid Hofkens, respectievelijk voorzitter van de raad van bestuur, afgevaardigd bestuurster en lid van de raad van bestuur.

Het incubatiecentrum richt zich vooral op strategische en sterk groeiende sectoren zoals landbouw en meer bepaald agro-ecologie, informatie- en communicatietechnologie, digitalisering en toerisme. Jonge ondernemers vinden er een stimulerende en inspirerende werkomgeving. Zij kunnen er terecht voor mentoraatsprogramma’s van één tot drie jaar en allerlei opleidingen die hen versterken in hun ondernemerschapscompetenties.

incubatie center

Pascale Van Assche onderstreepte in haar toespraak dat de Stichting al meer dan 40 jaar actief is in het departement Borgou en meer bepaald in de gemeenten Tchaourou, Parakou en N’Dali. De focus van de Stichting ligt op gezondheid, evenwichtige voeding, landbouw, agro-ecologie, ondernemerschap en onderwijs. Met de oprichting van de Ariziki incubator wil de Stichting jonge ondernemers een extra ruggensteun geven. Ondernemerschap is immers een belangrijk alternatief voor het gebrek aan werkgelegenheid in Benin.

incubatie center

Gilles de Kerchove ging verder in op de opdracht van het incubatiecentrum. Het zal jongeren ondersteunen bij het opzetten van hun eigen bedrijf, opleidingen over ondernemerschap verzorgen en innoverende ondernemingsprojecten begeleiden.

De heer Martin Deroover benadrukte dat de Belgische ambassade bereid is de activiteiten van de Stichting te ondersteunen.

De heer Sanni Bio Bayé wees erop dat de oprichting van het incubatiecentrum volledig in lijn ligt met de visie van de Beninse regering. Hij spoorde de jonge ondernemers aan om het aanbod van het centrum ten volle te benutten.

Tijdens de ceremonie werd ook de nieuwe Beninse NGO CIPD officieel aangekondigd – CIPD staat voor Coopération Pour un Impact Durable.

Tèkê-dansers en woordkunstenaars zorgden voor de muzikale en feestelijke omkadering.

incubatie center