Interview met Professor IBRAHIM TOKO

Antoinette: Goeiedag, kan u zich voorstellen aan onze partners?

Dr. Toko: Ik ben professor Ibrahim Toko, docent aan de Faculteit Agronomie van de Universiteit van Parakou en directeur van het onderzoekslabo voor aquacultuur en aquatische eco-toxicologie.

Antoinette: Wat kunnen we vandaag onthouden van de installatie van het aquaponics-systeem aan de universiteit van Parakou?

Dr. Toko: Sinds ik aquaponics heb geïmplementeerd in mijn boerderij aan de universiteit, heeft het de interesse gewekt van al mijn collega’s en daarna van alle studenten. Het leek hen eerst vreemd dat zowel sla of komkommers kunnen groeien op een tafel als dat er vissen groeien in bakken daaronder. Zelfs gekende professoren en specialisten bekeken het argwanend. Ik was dus verplicht om de werking uit te leggen zodat ze konden inzien dat dit systeem een innovatie is die we vandaag in onze productiesystemen moeten opnemen en waarmee we veel problemen kunnen oplossen. Ik denk aan problemen met het beheer van de afvalstromen in de aquacultuur, met de biologische productiemethodes zonder toevoegingen zoals pesticiden. Het is een productievorm die een echte toekomst heeft in ons land.

Tegenwoordig willen mensen in het hele land en zelfs op de grote boerderijen, een dergelijk systeem installeren. We worden hier aan de universiteit veel gecontacteerd. Ik heb al meer dan drie masterstudenten begeleid die vandaag met dit systeem werken, daarenboven zijn er verschillende studenten die dit systeem ondersteunen. Zo is één van mijn studenten bezig met het ontwikkelen van een prototype gemaakt met lokaal materiaal. Aan de universiteit van Parakou en op mijn boerderij, is de kit functioneel. Een week geleden installeerden wij een systeem gemaakt met lokale materialen dat prima werkt. Gisteren hebben we de planten en vissen er in gezet en zullen we verder de performantie ervan opvolgen en vergelijken met een Zuid-Afrikaans systeem. Ons systeem werkt erg goed en we ontvangen van overal vragen, zowel vanuit Cotonou, alsook vanuit Togo.

Ik werd gevraagd om naar de universiteit van Kara (Togo) te gaan om onze kits daar te implementeren. Ik heb veel studenten van overal gehad, veel professionals, veel politici die komen kijken en die geïnteresseerd zijn; zelfs het stadsbestuur van Parakou. We hebben indertijd een ontmoeting gehad met de burgemeester Charles Toko en we zijn toen overeengekomen om op grote schaal aquaponics-kits te installeren in Parakou. Dit alles om te zeggen dat aquaponics tegenwoordig in zwang is en dat het een echt duurzaam productiesysteem is, met een werkwijze die niet alleen gezond is voor de consument, maar ook goed is voor het milieu.

Door een student van de universiteit van Parakou geproduceerde aquaponics kit met lokaal materiaal.

Antoinette: Kunt u ons een grootteorde van de kosten geven van zo’n lokaal geproduceerde kit?

Dr. Toko: De student die onlangs zo’n systeem heeft opgesteld, deed dit met recuperatiematerialen. Eerst vroeg hij me een budget van 150.000 CFA, wat ik weigerde. Ik zei hem dat hij tweedehands of recuperatiemateriaal moest gebruiken. Hij gebruikte dan gele benzineblikken die hij in stukken had gesneden. De tank, evenals wat afdekmateriaal voor de vissen en een pomp die uit België komt, heb ik hem gegeven. Zonder deze aanpak zou een kit met eenzelfde oppervlakte tussen de 150.000 en 200.000 CFA kosten. Tegen november zullen we een goed idee hebben van de kosten van zo’n recuperatiekit. Zodra het prototype klaar is, zullen we het systeem opzetten en verbeteringen aanbrengen. Nadien kan het aangeboden worden aan huishoudens of aan mensen die thuis vis en groenten willen kweken.

Antoinette: Hartelijk dank dr. Toto en bedankt voor de steun.

Antoinette Chabi